Wykonanie
Szybko, smacznie i pożywnie? Oczywiście - na przykład dzięki takim klopsikom w pysznym sosie :)

klopsiki:250 g
mięsa mielonego1 sucha
kajzerka1
jajkopieprz i
sól do smaku
bułka tartasos:1 łyżka
masła1 łyżka
mąki pszennej400 ml
mleka100-140 g
sera blue
sól i pierz do smaku250 g
makaronuolej do smażenia
Bułkę kajzerkę namoczyć w wodzie lub
mleku. Kiedy będzie miękka, odcisnąć i dodać do
mięsa mielonego.
Mięso wymieszać z
jajkiem. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem. Jeśli konsystencja tego wymaga, dodać
bułki tartej i wyrobić
mięso na zwartą masę. Z masy formować klopsiki wielkości
orzecha włoskiego. Klopsiki obtoczyć w
mące pszennej i usmażyć na
oleju na złoto, obracając w trakcie smażenia.Z tej ilości wychodzi 20 klopsików.W międzyczasie ugotować
makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.Aby przygotować sos, należy w rondelku rozpuścić
masło. Następnie, mieszając, dodajemy
mąkę. Chwilę smażymy razem, nie dopuszczając jednak do zrumienienia. Nadal mieszając, wlewamy
mleko. Kiedy sos zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony
ser. Mieszamy, aż
ser się rozpuści i doprawiamy sos do smaku
solą i pierzem. Smak sosu można wzbogacić także szczyptą
gałki muszkatołowej lub posiekanym ząbkiem
czosnku.Ugotowany
makaron mieszamy z sosem i podajemy z klopsikami.