ßßß Cookit - przepis na Cukinia pieczona z parmezanem

Cukinia pieczona z parmezanem

nazwa

Wykonanie

Pieczona cukinia z parmezanem to świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do mięs, do ryb, jak i do dań wegetariańskich. Można ją podać z ryżem lub kaszą, lub ewentualnie nawet ze świeżym pieczywem. Będzie wówczas stanowiła lekką i zdrową przekąskę bądź kolację. Cukinię gotujemy i pieczemy krótko: chodzi o to, by przestała być surowa, lecz nie rozmiękła nadmiernie i pozostała chrupiąca.
1 cukinia
garść parmezanu
masło
cukier, sól, ew.pieprz
Cukinię kroimy w słupki. Jeśli nasiona są duże, wykrawamy je i odrzucamy.
W garnku gotujemy wodę z 1 łyżeczką soli i 1 łyżeczką cukru. Na wrzącą wodę wkładamy słupki cukinii. Gotujemy 1 minutę. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą z kranu. To zatrzyma proces gotowania i sprawi,że cukinia zachowa ładny intensywny kolor.
Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania. Oprószamy solą i ewentualnie świeżo zmielonym czarnym pieprzem, układamy na wierzchu 2-3 cienkie płatki masła. Posypujemy parmezanem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10 minut, aż ser będzie rumiany.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2014/09/Cukinia-pieczona-z-parnezanem.html