Wykonanie
Pieczona
cukinia z
parmezanem to świetny dodatek do obiadu. Pasuje zarówno do
mięs, do ryb, jak i do dań wegetariańskich. Można ją podać z
ryżem lub
kaszą, lub ewentualnie nawet ze świeżym
pieczywem. Będzie wówczas stanowiła lekką i zdrową przekąskę bądź kolację.
Cukinię gotujemy i pieczemy krótko: chodzi o to, by przestała być surowa, lecz nie rozmiękła nadmiernie i pozostała chrupiąca.
1
cukiniagarść
parmezanumasłocukier,
sól, ew.
pieprzCukinię kroimy w słupki. Jeśli nasiona są duże, wykrawamy je i odrzucamy.W garnku gotujemy
wodę z 1 łyżeczką
soli i 1 łyżeczką
cukru. Na wrzącą
wodę wkładamy słupki
cukinii. Gotujemy 1 minutę. Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną
wodą z kranu. To zatrzyma proces gotowania i sprawi,że
cukinia zachowa ładny intensywny kolor.
Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania. Oprószamy
solą i ewentualnie świeżo zmielonym
czarnym pieprzem, układamy na wierzchu 2-3 cienkie
płatki masła. Posypujemy
parmezanem.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C ok. 10 minut, aż
ser będzie rumiany.