Wykonanie

Chrupiący
łosoś z sosem
szparagowo-winnym na purée z
batatów ;-) Mogłabym jeść codziennie!Składniki4 duże filety
łososia0,5 kg świeżych białych
szparagów0,5 szklanki
białego winasól1 kg
batatówmasło około 100 g
śmietana 18% do zup2 duże
cebulepieprz świeżo zmielonysos
szparagowy:
Szparagi myjemy i obieramy. Następnie kroimy na pół i gotujemy w lekko posolonej wodzie, aż będą miękkie. W międzyczasie
cebule kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na
maśle. Gdy
szparagi są miękkie dodajemy do
cebuli i smażymy przez jakieś 5 minut po czym dodajemy około 2 lub 3 łyżek
śmietany i
białe wino. Redukujemy nadmiar
wina (przez gotowanie) do gęstej konsystencji sosu. Następnie przyprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Całość sosu przenosimy do blendera i robimy gładki sos.purée z
batatów:
Bataty dobrze myjemy, ale nie obieramy!. Owijamy każdego słodkiego
ziemniaka folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200C i pieczemy około 40-50 minut w zależności od wielkości
batatów. Sprawdzamy co około 5 minut czy
bataty są miękkie i jeśli tak to wyjmujemy je. Następnie obieramy ze skórki (sama odejdzie) i rozgniatamy na purée i dodajemy tyle
masła, żeby purée miało kremową konsystencję.Chrupiący
Łosoś:
Łosoś wymaga wcześniejszego przygotowania. Skórę
łososia nacieramy
solą i zostawiamy na około 2 godziny.
Sól wyciągnie
wodę i spowoduje, że
łosoś będzie miał bardzo chrupiącą skórkę. Następnie po 2 godzinach zdejmujemy wyciągnietą
wodę i
sól papierem kuchennym. Na patelni rozgrzewamy
olej i
łososia smażymy skórką do dołu (!), aż będzie chrupiąca następnie przewracamy tylko na moment na drugą stronę, żeby filet nie był surowy.Na talerzu układamy
łososia chrupiącą skórką do góry polewamy go sosem
szparagowym i podajemy z purée z
batatów ;-)Smacznego!O.