ßßß Cookit - przepis na 57. Łosoś zapiekany w śmietanie

57. Łosoś zapiekany w śmietanie

nazwa

Wykonanie

Jeżeli lubisz ryby, i łososia to jest to danie wprost dla ciebie 35 minut z zegarkiem w ręce i gotowe. Smak soczystego łososia w przyprawach nieziemski.
Składniki:
Łosoś filet lub dzwonek
ok łyżka masła
200 ml śmietany 18%
sól i pierz
Tymianek świeży lub suszony
cebula
Wykonanie:
W naczyniu żaroodpornym roztapiamy masło, w tym czasie porcjujemy łososia.
Na roztopione masło układamy łososia skórą na dół i doprawiamy solą i pieprzem, pamiętamy żeby nie przesolić.
Cebulę kroimy w plastry i układamy na rybie, a całość posypujemy tymiankiem i tak do pieca na ok 15 minut a z termoobiegiem jakieś 10 minut (170*C).
Po tym czasie wyjmujemy i zalewamy śmietaną i z powrotem do piekarnika na ok 20 minut. Wyciągamy i jemy. Całość można podać z pieczonymi ziemniakami które już wkrótce znajdą się na blogu.
Smacznego!!!!
Źródło:http://smaczniegotowane.blogspot.com/2013/02/57-osos-zapiekany-w-smietanie.html