ßßß
Jak dla mnie niebo w gębie! Krucha, słodka beza z delikatną nutką przypraw korzennych. Przykryta kremową masą a jaj zwieńczeniem jest lekko kwaskowata żurawina. Idealne zakończenie wigilijnego wieczoru albo świątecznego obiadu.Składniki:6 białek temp. pokojowa330 g drobnego, białego cukru1 łyżeczka przyprawy do piernika1 łyżeczka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka octu winnegoNadzienie:400 g jogurtu greckiego200 ml śmietany kremówkiŻurawina:250 g świeżej żurawiny100 g cukruBeza: Białka ubij na sztywno, następnie pomalutku, partiami wsypuj cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek cukru, masa będzie lśniąca a po przekrojeniu masa nie zleje się ze sobą. Ubijając już na najniższych obrotach wsyp przyprawę, mąkę i ocet. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20 cm. Wyłóż pianę i nadaj jej ładny kształt. Piecz na początku 10 minut w 180*C (bez termoobiegu!) a następnie zmniejsz temp. do 120*C i piecz 2 godziny. W trakcie pieczenia dobrze jest z dwa razy otworzyć piekarnik żeby para się wydostała. Bezę studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika, najlepiej całą noc albo przynajmniej 8-12 godzin.Nadzienie: Jogurt grecki wyłóż na drobne sitko, połóż na misce i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie ubij na sztywno śmietanę, dodaj jogurt i wymieszaj.Żurawina: Żurawinę wsyp do garnka i zasyp cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do chwili aż wszystkie kuleczki popękają, przestudź.Beze ułóż na paterze, rozłóż masę śmietankową a na niej ułóż żurawinę.* Beze można upiec kilka dni wcześniej* Do bezy nie nadaje się cukier trzcinowy (beza nie jest bardzo sztywna)* Żurawinę można przygotować 2-3 dni wcześniej