Wykonanie

Jak dla mnie niebo w gębie! Krucha, słodka
beza z delikatną nutką przypraw korzennych. Przykryta kremową masą a jaj zwieńczeniem jest lekko kwaskowata
żurawina. Idealne zakończenie wigilijnego wieczoru albo świątecznego obiadu.Składniki:6
białek temp. pokojowa330 g drobnego,
białego cukru1 łyżeczka
przyprawy do piernika1 łyżeczka
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
octu winnegoNadzienie:400 g
jogurtu greckiego200 ml
śmietany kremówkiŻurawina:250 g świeżej
żurawiny100 g
cukruBeza:
Białka ubij na sztywno, następnie pomalutku, partiami wsypuj
cukier. Ubijaj do momentu aż pod palcami nie będziesz wyczuwać grudek
cukru, masa będzie lśniąca a po przekrojeniu masa nie zleje się ze sobą. Ubijając już na najniższych obrotach wsyp
przyprawę,
mąkę i
ocet. Na papierze do pieczenia narysuj koło o średnicy 20 cm. Wyłóż pianę i nadaj jej ładny kształt. Piecz na początku 10 minut w 180*C (bez termoobiegu!) a następnie zmniejsz temp. do 120*C i piecz 2 godziny. W trakcie pieczenia dobrze jest z dwa
razy otworzyć piekarnik żeby para się wydostała.
Bezę studzimy przy leciutko uchylonych drzwiczkach piekarnika, najlepiej całą noc albo przynajmniej 8-12 godzin.Nadzienie:
Jogurt grecki wyłóż na drobne sitko, połóż na misce i włóż do lodówki na minimum 12 godzin. Następnie ubij na sztywno
śmietanę, dodaj
jogurt i wymieszaj.
Żurawina:
Żurawinę wsyp do garnka i zasyp
cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu do chwili aż wszystkie kuleczki popękają, przestudź.
Beze ułóż na paterze, rozłóż masę
śmietankową a na niej ułóż
żurawinę.*
Beze można upiec kilka dni wcześniej* Do
bezy nie nadaje się
cukier trzcinowy (
beza nie jest bardzo sztywna)*
Żurawinę można przygotować 2-3 dni wcześniej