ßßß Cookit - przepis na ciasto "malinowy obłoczek"

ciasto "malinowy obłoczek"

nazwa

Wykonanie

Deser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot!
*foremka 25*34 cm
Składniki: na piankę malinową:
2 szklanki malin (mogą być mrożone)
400 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
duża łyżka żelatyny na bezę:
6 białek
1 szklanka cukru pudru
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka soku z cytryny na krem:
250 ml śmietanki kremówki
250 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru
dodatkowo:
arkusz ciasta francuskiego
60 g płatków migdałowych
Schłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.
Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier. Na końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C.
Maliny zasypać łyżka cukru pudru i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Do gorącego musu malinowego wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno, połączyć z mascarpone i musem malinowym. Wyłożyć na ciasto francuskie i odstawić do stężenia. Na warstwę malinową położyć bezę.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na bezę. Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/12/ciasto-malinowy-oboczek.html