ßßß
Deser absolutnie doskonały: cienka warstwa ciasta francuskiego, malinowa pianka, beza i warstwa kremu mascarpone a to wszystko zwieńczone prażonymi migdałami. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność malin fantastycznie przełamuje słodycz. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot!*foremka 25*34 cmSkładniki: na piankę malinową:2 szklanki malin (mogą być mrożone)400 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarpone2 łyżki cukru pudruduża łyżka żelatyny na bezę:6 białek1 szklanka cukru pudrułyżka mąki ziemniaczanejłyżka soku z cytryny na krem:250 ml śmietanki kremówki250 g serka mascarponełyżka cukru pudrudodatkowo:arkusz ciasta francuskiego60 g płatków migdałowychSchłodzone ciasto francuskie rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.Białka ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli cukier. Na końcu dodac sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się ciasto francuskie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C.Maliny zasypać łyżka cukru pudru i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Do gorącego musu malinowego wsypać żelatynę i dokładnie rozmieszać. Kremówkę ubić z łyżką cukru pudru na sztywno, połączyć z mascarpone i musem malinowym. Wyłożyć na ciasto francuskie i odstawić do stężenia. Na warstwę malinową położyć bezę.Kremówkę ubić z cukrem pudrem, następnie zmiksować z mascarpone. Wyłożyć na bezę. Migdały uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.