ßßß
Cookit - przepis na ciasto "malinowy obłoczek"
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
ciasto "malinowy obłoczek"
Składniki
Maliny
Śmietana kremówka
Ser mascarpone
Cukier puder
Żelatyna
Beza
Białko
Mąka ziemniaczana
Sok z cytryny
Ciasto francuskie
Płatki migdałowe
Wykonanie
Deser absolutnie doskonały: cienka warstwa
ciasta francuskiego
, malinowa pianka,
beza
i warstwa kremu
mascarpone
a to wszystko zwieńczone prażonymi
migdałami
. Ciasto jest tak obłędne, że jedząc zupełnie zapominamy o kaloriach. Może wydawać się bardzo słodkie ale takie nie jest, bo kwaśność
malin
fantastycznie przełamuje
słodycz
. Jeśli tak jak ja lubicie połasuchować to koniecznie się skuście. Gwarantuję słodki odlot!*foremka 25*34 cmSkładniki: na piankę
malinową
:2 szklanki
malin
(mogą być mrożone)400 ml
śmietanki kremówki
250 g
serka mascarpone
2 łyżki
cukru pudru
duża łyżka
żelatyny
na
bezę
:6
białek
1 szklanka
cukru pudru
łyżka
mąki ziemniaczanej
łyżka
soku z cytryny
na krem:250 ml
śmietanki kremówki
250 g
serka mascarpone
łyżka
cukru pudru
dodatkowo:arkusz
ciasta francuskiego
60 g
płatków migdałowych
Schłodzone
ciasto francuskie
rozłożyć na blaszce,wstawić do piekarnika nagrzanego do 220*C i piec przez około 20 minut. Wystudzić.
Białka
ubić na sztywno i nadal ubijając dosypywać powoli
cukier
. Na końcu dodac
sok z cytryny
i
mąkę ziemniaczaną
. Masę wyłożyć do wyścielonej papierem blaszki, w której wcześniej piekło się
ciasto francuskie
. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 5 minut. Następnie obniżyć temperaturę do 140*C i piec około pół godziny. Później suszyć jeszcze około pół godziny w 100*C.
Maliny
zasypać łyżka
cukru pudru
i zagotować. Następnie przetrzeć przez sitko, żeby usunąć pestki. Do gorącego musu
malinowego
wsypać
żelatynę
i dokładnie rozmieszać. Kremówkę ubić z łyżką
cukru pudru
na sztywno, połączyć z
mascarpone
i musem
malinowym
. Wyłożyć na
ciasto francuskie
i odstawić do stężenia. Na warstwę
malinową
położyć
bezę
.Kremówkę ubić z
cukrem pudrem
, następnie zmiksować z
mascarpone
. Wyłożyć na
bezę
.
Migdały
uprażyć na suchej patelni. Posypać wierzch ciasta.
Źródło:
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/12/ciasto-malinowy-oboczek.html
Przepisy powiązane
Beza
Malinova Pavlova
Pavlova
Pavlova z malinami
Bezy bałwanki
Składniki powiązane (0)