Wykonanie

Prawdziwy deser Pavlovej to
beza z
bitą śmietaną i
malinami. Zanim spróbowałam ją zrobić wydawało mi się, że będzie ona zbyt słodka. Okazało się, że
słodycz bezy i
bitej śmietany cudownie łamią kwaśne
maliny. Choć zrobienie a raczej wysuszenie
bezy zajmuje bardzo dużo czasu, to naprawdę warto ją przygotować. tego deseru nie ma się dość. Jest naprawdę pyszny.Składniki na
bezę:4
białka½ szklanki
cukru pudru1 łyżka
soku z cytrynyPozostałe składniki:300 ml.
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru½ kg
malinWykonanie:Przygotować
bezę:Piekarnik nagrzać do temperatury 80 o C
Białka ubijać przez około 20 minut na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać
cukier i
sok z cytryny, miksować przez kilka minut.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia odrysować duży talerz. Z piany z
białek uformować koło wewnątrz narysowanego koła.Suszyć w temperaturze 80 o C przy włączonym termoobiegu przez conajmniej 6 godziny. Ja suszyłam przez 4 godziny,
bezę zostawiłam na noc w piekarniku a następnego dnia suszyłam ją jeszcze przez 2 godziny.
Śmietanę ubić na sztywno, dodać
cukier i ubijać jeszcze przez chwilę.
Maliny umyć i osuszyć.Ubitą
śmietaną posmarować
bezę. Na wierzch poukładać
maliny.




