Wykonanie
Ta rolada to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół ale także na inne rodzinne spotkania i obiady. Przygotowuję ją często, bo smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią
szpinaku. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki a w dniu podania tylko upiec i gotowe. Jest smaczna nie tylko na ciepło ale też na zimno jako dodatek do kanapek.
Mięso jest soczyste ale należy uważać, żeby go nie przepiec, bo wtedy będzie suche i niesmaczne. Z podanych składników wychodzi rolada, którą można podzielić na około 12 porcji.Składniki:2 duże podwójne
piersi z kurczaka8-9 długich plastrów
boczku400 g
mrożonego szpinaku2 ząbki
czosnku2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietanysól,
pieprz3 łyżki
olejułyżka
słodkiej paprykiłyżka
masłamajeranekMięso pokroić na płaty i lekko rozbić tak, żeby się nie potargało.
Olej wymieszać z
przyprawami i
solą, natrzeć kawałki
mięsa. Ułożyć je na folii spożywczej formując prostokąt.
Szpinak podgrzewać w rondelku aż
woda odparuje, następnie dodać
masło i podsmażyć. Posolić, dodać
czosnek i
pieprz, na końcu
śmietanę. Przestudzić. Wyłożyć na
mięso i rozsmarować. Całość zwinąć w roladę. Wierzch obłożyć
boczkiem i posmarować
olejem z
przyprawami. Posypać
majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Po upieczeniu odczekać kilka minut zanim zacznie się kroić, wtedy
mięso nie będzie się targać.