ßßß Cookit - przepis na rolada drobiowa ze szpinakiem i boczkiem

rolada drobiowa ze szpinakiem i boczkiem

nazwa

Wykonanie

Ta rolada to moja propozycja nie tylko na świąteczny stół ale także na inne rodzinne spotkania i obiady. Przygotowuję ją często, bo smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że nie lubią szpinaku. Można ją przygotować nawet dzień wcześniej i wstawić do lodówki a w dniu podania tylko upiec i gotowe. Jest smaczna nie tylko na ciepło ale też na zimno jako dodatek do kanapek. Mięso jest soczyste ale należy uważać, żeby go nie przepiec, bo wtedy będzie suche i niesmaczne. Z podanych składników wychodzi rolada, którą można podzielić na około 12 porcji.
Składniki:
2 duże podwójne piersi z kurczaka
8-9 długich plastrów boczku
400 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany
sól, pieprz
3 łyżki oleju
łyżka słodkiej papryki
łyżka masła
majeranek
Mięso pokroić na płaty i lekko rozbić tak, żeby się nie potargało. Olej wymieszać z przyprawami i solą, natrzeć kawałki mięsa. Ułożyć je na folii spożywczej formując prostokąt. Szpinak podgrzewać w rondelku aż woda odparuje, następnie dodać masło i podsmażyć. Posolić, dodać czosnek i pieprz, na końcu śmietanę. Przestudzić. Wyłożyć na mięso i rozsmarować. Całość zwinąć w roladę. Wierzch obłożyć boczkiem i posmarować olejem z przyprawami. Posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Po upieczeniu odczekać kilka minut zanim zacznie się kroić, wtedy mięso nie będzie się targać.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/12/rolada-drobiowa-ze-szpinakiem-i-boczkiem.html