ßßß Cookit - przepis na Pasztet z drobiowych wątróbek z brandy - przepis

Pasztet z drobiowych wątróbek z brandy - przepis

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam pasztety i wątróbkę. Pasztet z wątróbek dobrze doprawiony jest znakomity!
Składniki:
750 g drobiowych wątróbek
3 jajka
4 łyżki śmietany 12 proc.
sól
pieprz
zioła prowansalskie
liść laurowy i ziele angielskie (w proszku)
4 łyżki gęsiego smalcu (lub inny tłuszcz)
4 łyżki bułki tartej (1 łyżka do obsypania formy)
2 łyżki mąki pszennej
pieprz zielony marynowany (12 ziarenek)
kieliszek brandy
Przygotowanie:
Wrzućcie wszystko do malaksera i zmiksujcie na niskich obrotach aż uzyskacie gęstawą płynną masę. Formę wysmarujcie gęsim smalcem i obsypcie bułką tartą. Wlejcie masę i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 60 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i dopieczcie pasztet przez 30-60 minut w zależoności od wielkości formy.
Polecam też przepis na pasztet z cukinii.
Źródło:http://gotuje-i-zjadam.blogspot.com/2013/01/pasztet-z-drobiowych-watrobek-z-brandy.html