Uwielbiam pasztety i wątróbkę. Pasztet z wątróbek dobrze doprawiony jest znakomity!Składniki:750 g drobiowych wątróbek3 jajka4 łyżki śmietany 12 proc.sólpieprzzioła prowansalskieliść laurowy i ziele angielskie (w proszku)4 łyżki gęsiego smalcu (lub inny tłuszcz)4 łyżki bułki tartej (1 łyżka do obsypania formy)2 łyżki mąki pszennejpieprz zielony marynowany (12 ziarenek)kieliszek brandyPrzygotowanie:Wrzućcie wszystko do malaksera i zmiksujcie na niskich obrotach aż uzyskacie gęstawą płynną masę. Formę wysmarujcie gęsim smalcem i obsypcie bułką tartą. Wlejcie masę i pieczcie w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 60 minut. Potem zwiększcie temperaturę do 200 stopni i dopieczcie pasztet przez 30-60 minut w zależoności od wielkości formy.Polecam też przepis na pasztet z cukinii.