ßßß Cookit - przepis na Rydze z patelni

Rydze z patelni

nazwa

Wykonanie

Miałam ostatnio przyjemność brać udział w Święcie Rydza. Wysowa miejscowość piękna, bardzo klimatyczna a rydzów w bród! Aż zazdrość brała, jak się widziało tubylców przechadzających się z wiadrami, dosłownie z wiadrami pełnymi grzybów! Gdyby nie to, że prowadziłyśmy warsztaty kulinarne dla dzieci, to poszłabym w las… i może nawet nie wróciła, bo w amoku zbierania często zdarza mi się stracić orientację w terenie
Niestety musiałam się zadowolić zakupem rydzów, ale i tak sobie nie krzywdowałam – prawie godzinę spędziłam na wystawie mykologicznej – oglądałam jadalne muchomory, niejadalne borowiki, śmierdząc smardze (na szczęście dla zwiedzających zamknięte w słoiku) i różne inne dziwne grzyby, o istnieniu których nie miałam nawet pojęcia.
To na przykład Kolczak obłączasty – jadalny – daje 100% gwarancji – sprawdziłam sensorycznie – zjadłam i żyję
Przepis z kolczakiem wkrótce.
Moje zakupione rydze…
Jak zwykle słuchając wypowiedzi dziennikarzy, osób prowadzących konkursy, tubylców i kuracjuszy … naszły mnie wątpliwości… bo zorganizowano konkurs, kto nazbiera najwięcej tych pomarańczowych grzybów i jedni nazbierali kosz pełen „rydzów” a drudzy kosz pełen „rydzy”? Tak mnie to zaintrygowało, że aż sprawdziłam i mogę śmiało powiedzieć: „ja w tym roku rydzów nie zbierałam”
Poprawna forma to w dopełniaczu liczby mnogiej „rydzów”.
Rydze z patelni na dwa sposoby
Składniki:
rydze – 1 kg,
mąka pszenna – 5 łyżek,
jajko – 1 szt,
bułka tarta – 3 łyżki,
kurzy smalec – 4 łyżki.
sól gruba – do smaku,
pieprz świeżo zmielony do smaku.
Przygotowanie:
Rydze oczyści, umyć i pozostawić, aby przeschły. Jajko roztrzepać z łyżką gazowanej wody mineralnej. Wszystkie rydze panierować w mące. Dla tych, którzy wolą tradycyjny smak rydzów – takie panierowane tylko w mące jest wystarczające a potem od razu kłaść rydze na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron. Dla tych, którym wszystko kojarzy się z kotletami, należy jeszcze rydze panierować w jajku, następnie obtoczyć w bułce i dopiero smażyć
Polecam te w samej mące – pyszności… te w panierze jak do kotletów poleca „Moja większa połowa” i Tygrysiątko
Źródło:http://galantyna.pl/2014/10/rydze-z-patelni