Wykonanie
Brownie z
solą jest doskonałe i prezentuje się pięknie. To idealny wypiek na stół świąteczny.David Lebovitz jest mistrzem wypieków
czekoladowych. Od niego nauczyłam się robić
makaroniki czekoladowe, brownie z karmelem i brownie z sernikiem.Wszystkie te wypieki są doskonałe, ale dzisiejsze słone brownie według Lebovitza nie ma sobie równych. Jest niesamowicie głęboko
gorzko czekoladowe, dzięki użyciu ciemnego
kakao, wilgotne, ale kwintesencją smaku jest
sól morska. Dodanie szczypty
soli wspaniale podnosi smak
czekolady i domyka całość. Nie wyobrażam sobie, żeby ten składnik pominąć, chociaż niektórych połączenie
czekolady i
soli zaskakuje.Zrobienie tego ciasta nie jest trudne, trzeba jednak dokładnie przestrzegać procedury, proporcji i w miarę możliwości jakości składników.

Składniki:225g
masła, pokrojonego w kostkę100g
kakao naturalnego w proszku, bez
cukru25g ciemnego
kakao ( dark cocoa powder - można kupic w marketach )70g
mąki2 łyżeczki
kawy espresso w proszku3/4 łyżeczki
soli4
jajka150g
cukru170g ciemnego
cukru brązowego ( ja użyłam muscovado )szczypta
płatków soli 'fleur de sel' (
soli morskiej )

Jak zrobiłam:Forma 20x20cm, wyłożona papierem do pieczenia.Piekarnik 180'C1. W rondelku rozpuściłam
masło, odstawiłam do przestudzenia.2. Wymieszałam oba rodzaje
kakao,
mąkę,
kawę i
sól w dużej misce.3. W osobnej misce ubiłam
jajka z
cukrem białym i brązowym.4. Dodałam połowę ubitych
jajek z
cukrem do
kakao z
mąką, wymieszałam łyżką, dodałam
masło, wymieszałam ponownie. Dodałam drugą połowę masy jajecznej, połączyłam z resztą. Jeżeli masa jeszcze nie jest gładka trzeba energicznie wymieszać jeszcze raz, ale można przesadzać.Ciężką, klejącą masę przełożyłam do formy, wyrównałam wierzch i posypałam
płatkami soli.5. Piekłam przez około 25 minut, aż środek był w lekko stały, ale jeszcze nie do końca. Najlepiej zacząć sprawdzać brownie po 20 minutach, już może być gotowe. Zasada pieczenia brownie - nie można go dopiec do końca.Wyjęłam i zostawiłam w formie do wystygnięcia.

Przygotowałam polewę na wierzch ( opcjonalne ).1/3 kubka kremówki podgrzałam w rondelku do wrzenia. Wrzuciłam połamaną tabliczkę
gorzkiej czekolady i odstawiłam, aż
czekolada rozmiękła. Wymieszałam, dodałam kawałek
masła, rozprowadziłam, aż się rozpuściło.
Pokryłam wierzch ciasta, ozdobiłam
żurawiną i posiekanymi
orzechami.