Wykonanie
W dniach 20-21 listopada miałam okazję uczestniczyć w świetnym wydarzeniu dla blogerów kulinarnych, którego częścią były warsztaty
rybne z Karolem Okrasą.Event był częścią promocji wydanej przez Lidla książki "
Ryby są super" autorstwa Doroty Wellman i Karola Okrasy (szczegóły na temat książki tutaj).Kiedy otrzymałam zaproszenie na warsztaty - zdecydowałam się na udział w nich od razu, i to z kilku powodów. Po pierwsze warsztaty z Karolem Okrasą, którego sposób gotowania i przepisy bardzo cenię. Po drugie możliwość spotkania i poznania innych blogerów kulinarnych. A po trzecie miejsce, w którym całe przedsięwzięcie miało się odbyć - rezerwat przyrody Stawy Milickie w Dolinie Baryczy - gdzie wcześniej nie udało mi się zawitać.W Miliczu, a konkretnie ciut dalej- w Rudzie Sułowskiej przywitał nas Hotel Naturum, położony wśród lasów i stawów. Po zakwaterowaniu i posileniu się ciepłą zupą wyruszyliśmy całą grupą na warsztaty pod chmurką. Tam p o wita li nas Organizatorzy oraz Karol Okrasa ze swoimi Kucharzami. Okazało się, że czekają na nas paleniska z żeliwnymi kociołkami (tak, takie same, w których Karol gotuje w swoich programach :)) i kilka zadań do wykonania. Podzieleni na kilka grup mieliśmy ugotować zupę
rybną, zrobić
rybnego burgera lub kanapkę i stanąć do konkursu na rozpoznawanie gatunków ryb.
Ruszyliśmy więc do pracy. W mojej drużynie znalazły się Justyna z bloga Bistro Mama i
Ilona z Uwielbiam gotować .
Do dyspozycji miałyśmy świetnie zaopatrzony Ryneczek Lidla i oczywiście świeże
ryby z pobliskich stawów.
Zarówno Karol, jak i pozostali Panowie byli bardzo pomocni, podpytywali co chcemy ugotować, doradzali, co można by dodać dla polepszenia smaku potraw :)Postanowiłyśmy wykonać
rybną zupę a'la leczo z
rybą i
rybnym bulionem i burgera z mielonym
mięsem (
rybn ym oczywiście),
żurawiną i
suszonymi śliwkami.
Hitem okazał się sos, który powstał przy udziale jednego z Kucharzy.
Kapusta kiszona duszona w
mleku kokosowym z
curry - świetnie pasował do naszych kanapek. Na wierzchu położyłyśmy
pomidorową salsę m.in. z
chili i
kolendrą. Do tego opiekane
bagietki - pycha. Mam zamiar powtórzyć ten przepis na blogu :).
Nasi Panowie dzielnie nam pomagali, pilnując paleniska i kociołków.Trzecie zadanie - rozpoznawanie ryb poszło nam błyskawicznie - w 25 sekund wytypowane bezbłędnie 8 gatunków ryb - najlepszy wynik, wśród wszystkich drużyn (tu największa zasługa mojego
męża wędkarza :))
Po skończonym gotowaniu nastąpiła degustacja zawartości kociołków oraz kanapek - Karolowi naprawdę przypadły do gustu nasze pomysły. Propozycje wszystkich drużyn były bowiem bardzo kreatywne i pyszne.
Wieczorem spotkaliśmy się ponownie w komplecie na kolacji w hotelowej restauracji.Mogliśmy teraz spokojniej porozmawiać, pośmiać się i posłuchać podsumowania warsztatów wygłoszonego przez Karola Okrasę. Były nagrody w poszczególnych kategoriach, wspólne zdjęcia i autografy Mistrza :)N awiasem mówiąc Karol okazał się bardzo sympatyczną i otwartą osobą - ale tego akurat się spodziewałam :)
Następnego dnia Lidl zapewnił nam kolejne atrakcje - dla chętnych łowienie ryb, a
potem wycieczka po Stawach Milickich i całym Centrum Edukacyjno-Turystycznym Naturum .Pani Luiza Misiewicz, ichtiolog i pracownica Stawów, opowiedziała nam o Rezerwacie i ochronie ptaków, których jest tu blisko 300 gatunków. Poznaliśmy cały cykl hodowli ryb na 7,5 tys. ha lustra
wody .
Ryby w Stawach Milickich (który jest największym takim kompleksem w Europie) są hodowane XIX wieczną metodą - zgodnie z cyklem natury i karmione naturalnym pokarmem - bez ulepszaczy. Dlatego ich
mięso jest wyjątkowo smaczne.Właśnie z tych powodów, wiele ryb oferowanych przez Lidla pochodzi właśnie ze Stawów Milickich.
Po dwugodzinnej, bardzo ciekawej wycieczce, zjedliśmy pożegnalny obiad i obdarowani świeżą r ybą,wyruszyliśmy do domów, z głowami pełnymi cudownych wspomnień i aparatami zapełnionymi zdjęciami.W tym miejscu pragnę raz jeszcze podziękować za świetn ie spędzony czas - Karolowi Okrasie, koleżankom i kolegom Blogerom i oczywiście organizatorowi wyjazdu firmie Lidl.Oby więcej takich spotkań :)P.S. Autorem większości zdjęć jest fotograf - Michał, który świetnie uwiecznił nasze spotkanie :)
Poniżej lista wszystkich blogów, których Twórcy wzięli udział w warsztatach:- Bistro mama- ChilliBite-
Chleby Info- Crust and Dust-
Czosnek w pomidorach- Gotowanie z pasją- Kuchenne wariacje- Kuchenny bałagan- Kulinarna piniata-
Marta Gotuje- Moje Kuchenne Rewelacje- Niezły młynek-
Plate of joy -- Smaczna pyza- Talerz pokus- Uwielbiam gotować