Ostatnio trochę rozpisywałam się o książce wydanej przez Lidla "Ryby są super" (szczegóły o książce TU). Wiele przepisów z książki mam zamiar wypróbować, bo naprawdę zapowiadają się świetnie. Ponieważ jednak już wkrótce Wigilia, a ja należę do śledziożerców - postawiłam w pierwszej kolejności na ten.Śledzie w towarzystwie grzybów w ten sposób przyrządzone są wyśmienite.Spróbujcie :)SKŁADNIKI500 g płatów śledziowychsólpieprz3 łyżki mąki pszennejolej do smażenia300 g suszonych grzybów(podgrzybków lub prawdziwków)oliwa z oliwek3 cebule pokrojone w piórkakilka gałązek tymianku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiegoPRZYGOTOWANIEŚledzie myjemy, osuszamy na papierowym ręczniku, doprawiamy solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na rozgrzanym oleju smażymy z obu stron na złoto. Kiedy wystygną, kroimy na 3-4 cm kawałki.Opłukane grzyby zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i kroimy w paseczki.Cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy grzyby i podsmażamy razem 2-3 minuty, doprawiając solą i pieprzem. Studzimy.W słoiku układamy na zmianę kawałki śledzi, potemgrzyby. Na każdej warstwie układamy 1-2 gałązki tymianku, liście laurowe i ziele angielskie. Całość zalewamy oliwą i wstawiamy na 2-3 dni do lodówki.Smacznego :)