ßßß
400g makaronu penne (czyli tradycyjne rurki)2 kiełbasy (typ wedle uznania)ok. 450g brokułów1 cebula2 łyżki masła2 łyżki mąki500 ml mleka125g startego żółtego serasólpieprz1/2 szklanki bułki tartejskórka starta z połowy małej cytryny* * *Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.Masło rozpuszczamy i mieszamy z mąką.Zdejmujemy z ognia i dodajemy mleko.Całość mieszamy i ponownie gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.Dodajemy ser i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści.Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.Kiełbasę kroimy na kawałki.Cebulę drobno siekamy.Smażymy na oliwie do czasu, aż się zarumienią.Gotujemy brokuły w osolonej wodzie.Bułkę tartą mieszamy ze startą skórką z cytryny.W naczyniu żaroodpornym wykładamy makaron i polewamy go sosem.Na makaron wykładamy brokuły, kiełbasę i cebulę.Całość posypujemy przygotowaną bułką tartą.Zapiekankę pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 minut.
Bon appétit!Przepis na sos zaczerpnięty z książki Bill'a Granger'a "Nakarm mnie".