Wykonanie
Pomimo prawie 30 stopni na zewnątrz, w powietrzu czuje się już jesień.Wraz z jej nadejściem, moja ochota na zapiekanki zdecydowanie wzrasta(uruchamianie piekarnika na 200°C w czasie upalnego lata nie jest dla mnie jakoś szczególnie pociągające).
Makaron penne zapiekany w sosie
serowym z dodatkiem
brokułów i pysznej
kiełbasy to jedno z tych dań, które w fantastycznie prosty sposób mogą urozmaicić tradycyjnie serwowaną pastę polaną sosem.

400g
makaronu penne (czyli tradycyjne rurki)2
kiełbasy (typ wedle uznania)ok. 450g
brokułów1
cebula2 łyżki
masła2 łyżki
mąki500 ml
mleka125g startego
żółtego serasólpieprz1/2 szklanki
bułki tartejskórka starta z połowy małej
cytryny* * *
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.
Masło rozpuszczamy i mieszamy z
mąką.Zdejmujemy z ognia i dodajemy
mleko.Całość mieszamy i ponownie gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje.Dodajemy
ser i mieszamy do momentu, aż całkowicie się rozpuści.Na koniec doprawiamy
solą i
pieprzem.
Kiełbasę kroimy na kawałki.
Cebulę drobno siekamy.Smażymy na
oliwie do czasu, aż się zarumienią.Gotujemy
brokuły w osolonej wodzie.
Bułkę tartą mieszamy ze startą
skórką z cytryny.W naczyniu żaroodpornym wykładamy
makaron i polewamy go sosem.Na
makaron wykładamy
brokuły,
kiełbasę i
cebulę.Całość posypujemy przygotowaną
bułką tartą.Zapiekankę pieczemy w temp. 200°C przez ok. 20 minut.

Bon appétit!Przepis na sos zaczerpnięty z książki Bill'a Granger'a "Nakarm mnie".