ßßß
T. miał wczoraj urodziny. Specjalnie dla niego pyszny tort z owocami leśnymi, masą truflową i bitą śmietaną. Jest to lekko kwaskowaty tort - nie za słodki i bardzo letni. Goście byli zachwyceni.Składniki:biszkopt z przepisu na szachownicę (http://alkitchen.blogspot.com/2011/04/blog-post.html), przepis należy podzielić na 3 porcję.Masa truflowa:2 białe czekolady Milki (to nie kryptoreklama, z innych po prostu nie wychodzi)175 g masła3 łyżki cukru pudru2 łyżki ekstraktu waniliowegoBita śmietana:500 ml śmietany 36 %3 śmietanfixy4 łyżki cukru pudru400 g owoców leśnych (ja użyłam mrożonych)Do nasączenia:50 ml soku z odsączonych owoców leśnych1 łyżka octu balsamicznego4 łyżki wodyPolewa czekoladowa:10 g margaryny2 łyżki cukru pudru2 łyżki kakao2 łyżki wodyDo dekoracji:50 g owocówreszta bitej śmietanykulki uformowane z masy truflowej+ 4-5 łyżek dżemu malinowego lub z owoców leśnych do posmarowania krążka biszkoptowegoBiszkopt upiec wg. podanego przepisu na szachownicę.Masa truflowa: rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, w misce utrzeć masło, dodać cukier puder i ekstrakt. Czekoladę dodać do masła i miksować. Masło się rozpuści, ale to nic. Mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji, ewentualnie odstawić do ostygnięcia na pół godziny. Następnie wyłożyć ją na spód tortowy i odstawić na noc do lodówki do stężenia. Pozostałą masę truflową odstawić do lodówki, następnego dnia uformuje się z nich kulki.Bita śmietana: śmietanę miksować ok. 5 min ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Następnie dodać odsączone owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Zalecam dekorowanie tuż przed podaniem, ponieważ śmietana może się rozpłynąć.Polewa: rozpuścić margarynę w garnku, zdjąć go z ognia. Dodać cukier puder - mieszać, aż się rozpuści, następnie dodać kakao i wodę - wymieszać i odstawić na 15 min., aż polewa lekko stężeje.Cały tort:I dzień: upiec biszkopt, na spód wyłożyć masę truflową, odstawić na noc do zastygnięcia. Resztę masy odstawić do lodówki,II dzień tuż przed podaniem: na stężałą masę truflową wyłożyć warstwę bitej śmietany z owocami, przykryć biszkoptem, nasączyć go sokiem owocowym, wymieszanym z octem balsamicznym, na drugi krążek wyłożyć dżem malinowy lub z owoców leśnych, następnie znów warstwa śmietany z owocami, na to trzeci krążek również nasączony. Następnie rozsmarować na wierzchu cienką warstwę polewy czekoladowej, a boki ozdobić bitą śmietaną. Wierzch dekorować bitą śmietaną, owocami i uformowanymi w dłoniach kulkami z masy truflowej.Odstawić na pół godziny do lodówki, podawać!