ßßß Cookit - przepis na Tort z owocami leśnymi i masą truflową

Tort z owocami leśnymi i masą truflową

nazwa

Wykonanie

T. miał wczoraj urodziny. Specjalnie dla niego pyszny tort z owocami leśnymi, masą truflową i bitą śmietaną. Jest to lekko kwaskowaty tort - nie za słodki i bardzo letni. Goście byli zachwyceni.
Składniki:
biszkopt z przepisu na szachownicę (http://alkitchen.blogspot.com/2011/04/blog-post.html), przepis należy podzielić na 3 porcję.
Masa truflowa:
2 białe czekolady Milki (to nie kryptoreklama, z innych po prostu nie wychodzi)
175 g masła
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki ekstraktu waniliowego
Bita śmietana:
500 ml śmietany 36 %
3 śmietanfixy
4 łyżki cukru pudru
400 g owoców leśnych (ja użyłam mrożonych)
Do nasączenia:
50 ml soku z odsączonych owoców leśnych
1 łyżka octu balsamicznego
4 łyżki wody
Polewa czekoladowa:
10 g margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody
Do dekoracji:
50 g owoców
reszta bitej śmietany
kulki uformowane z masy truflowej
+ 4-5 łyżek dżemu malinowego lub z owoców leśnych do posmarowania krążka biszkoptowego
Biszkopt upiec wg. podanego przepisu na szachownicę.
Masa truflowa: rozpuścić białą czekoladę w kąpieli wodnej, w misce utrzeć masło, dodać cukier puder i ekstrakt. Czekoladę dodać do masła i miksować. Masło się rozpuści, ale to nic. Mieszać masę łyżką do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji, ewentualnie odstawić do ostygnięcia na pół godziny. Następnie wyłożyć ją na spód tortowy i odstawić na noc do lodówki do stężenia. Pozostałą masę truflową odstawić do lodówki, następnego dnia uformuje się z nich kulki.
Bita śmietana: śmietanę miksować ok. 5 min ze śmietanfixem i cukrem pudrem. Następnie dodać odsączone owoce i wymieszać delikatnie łyżką. Zalecam dekorowanie tuż przed podaniem, ponieważ śmietana może się rozpłynąć.
Polewa: rozpuścić margarynę w garnku, zdjąć go z ognia. Dodać cukier puder - mieszać, aż się rozpuści, następnie dodać kakao i wodę - wymieszać i odstawić na 15 min., aż polewa lekko stężeje.
Cały tort:
I dzień: upiec biszkopt, na spód wyłożyć masę truflową, odstawić na noc do zastygnięcia. Resztę masy odstawić do lodówki,
II dzień tuż przed podaniem: na stężałą masę truflową wyłożyć warstwę bitej śmietany z owocami, przykryć biszkoptem, nasączyć go sokiem owocowym, wymieszanym z octem balsamicznym, na drugi krążek wyłożyć dżem malinowy lub z owoców leśnych, następnie znów warstwa śmietany z owocami, na to trzeci krążek również nasączony. Następnie rozsmarować na wierzchu cienką warstwę polewy czekoladowej, a boki ozdobić bitą śmietaną. Wierzch dekorować bitą śmietaną, owocami i uformowanymi w dłoniach kulkami z masy truflowej.
Odstawić na pół godziny do lodówki, podawać!
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2011/05/tort-z-owocami-lesnymi-i-masa-truflowa.html