Wykonanie
Sałatka w
sosie słodko - kwaśnym, która może być daniem i na śniadanie i na dietetyczny lunch oraz lekką kolację :)Proporcje dla jednej osobySkładniki:
krewetki gotowane - 6 szt.
pomarańcza - 1 szt.
rukola - garść
oliwka do ozdoby
sezam prażony - jedna łyżeczka
oliwa - dwie łyżki
miód wielokwiatowy - 1,5 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczkaświeża
kolendra - kilka gałązek
musztarda dijon - 1 łyżeczkasok z
pomarańczy (świeżo wyciśnięty)szczypta
soli morskiejszczypta
pieprzukrem balsamicznyWykonanie:Układamy na talerzu
rukolę,
pomarańczę wyfiletowaną oraz obrane, umyte dokładnie i wyczyszczone
krewetki. Polewamy sosem, który usyskaliśmy z
oliwy,
soku pomarańczowego,
soku z cytryny,
musztardy dijon,
soli,
pieprzu i
kolendry. Ozdabiamy
oliwką, kremem balsamicznym oraz
sezamem prażonym.
Smacznego :)