Wykonanie

Sk ł adniki:
świeży łosoś - 200 g
sól morskapieprzmasło do smażenia - około 50 g
ryż na risotto - 1 szklankabiałe
wytrawne wino (chardonnay) - 1 lampka
bulion (dowolny) - 2 szklanki
masło do risotta - 1 łyżka
sól i
pieprz do risotta1/2
cebulioliwa - 1 łyżka
ser grano padano - 1 łyżeczka

Wykonanie:Tak kroimy
łososia, aby uzyskać płaski kawałek ze skorą w środku. Przyprawiamy
solą i
pieprzem i przekładamy do patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy
masło. Obsmażamy z dwóch stron - krótką chwilę.Risotto przygotowujemy według klasycznego przepisu (moja propozycja) - posiekaną
cebulkę wrzucamy do garka na rozgrzaną
oliwę, chwilę smażymy, po czym wsypujemy
ryż na risotto, przyprawiamy
solą i
pieprzem i smażymy chwilkę aż lekko się zeszkli i połączy z
cebulką. Zalewamy
winem i czekamy aż
alkohol odparuje pozostawiając aromat
wina. Dolewamy
bulion i gotujemy kolejną chwilę aż
ryż zmięknie. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę
masła i
ser.To jest proste danie i bardzo smaczne, można do tego podać
buraczki w
jogurcie,
seler, który polecam na moim blogu jak i również klasyczną
sałatę z sosem vinaigrette i oczywiście białe
wytrawne wino.Smacznego :)