ßßß Cookit - przepis na Łosoś na maśle z risotto

Łosoś na maśle z risotto

nazwa

Wykonanie

Sk ł adniki:
świeży łosoś - 200 g
sól morska
pieprz
masło do smażenia - około 50 g
ryż na risotto - 1 szklanka
białe wytrawne wino (chardonnay) - 1 lampka
bulion (dowolny) - 2 szklanki
masło do risotta - 1 łyżka
sól i pieprz do risotta
1/2 cebuli
oliwa - 1 łyżka
ser grano padano - 1 łyżeczka
Wykonanie:
Tak kroimy łososia, aby uzyskać płaski kawałek ze skorą w środku. Przyprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do patelni, na której wcześniej rozgrzaliśmy masło. Obsmażamy z dwóch stron - krótką chwilę.
Risotto przygotowujemy według klasycznego przepisu (moja propozycja) - posiekaną cebulkę wrzucamy do garka na rozgrzaną oliwę, chwilę smażymy, po czym wsypujemy ryż na risotto, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy chwilkę aż lekko się zeszkli i połączy z cebulką. Zalewamy winem i czekamy aż alkohol odparuje pozostawiając aromat wina. Dolewamy bulion i gotujemy kolejną chwilę aż ryż zmięknie. Na koniec dodajemy jeszcze łyżkę masła i ser.
To jest proste danie i bardzo smaczne, można do tego podać buraczki w jogurcie, seler, który polecam na moim blogu jak i również klasyczną sałatę z sosem vinaigrette i oczywiście białe wytrawne wino.
Smacznego :)
Źródło:http://wino-francja-kuchnia.blogspot.com/2012/12/osos-na-masle-z-risotto.html