ßßß
Składniki na 18 róż:Ciasto:400 mąki7 g drożdży instant(w proszku) lub 21 g ś wie ż ych drożdży60 g cukru140 ml letniego mleka40g masła2 jajka lekko roztrzepaneMasa:20 g roztopionego masła2 łyżki cynamonu2 łyżki cukru brązowego2 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych migdałów50 g żurawiny1 jabłkoNa wierzch:20 g roztopionego masła2 łyżki mąki migdałowej lub zmielonych migdałówcukier puder do posypaniaPrzygotowanie:W małej misce mieszamy letnie mleko, cukier i drożdże, następnie odstawiamy miskę w ciepłe miejsce na 20 minut aż rozczyn podrośnie.W międzyczasie przesiewamy mąkę do dużej miski. Po wskazanym czasie wlewamy mieszaninę do dużej miski zawierającą mąkę, roztopione masło i roztrzepane jajka.Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1 – 2 godziny. Ciasto powinno podwoić w tym czasie swoją objętość.Do wyrabiania ciasta użyłam maszyny do pieczenia chleba, robię tak zawsze z ciastem drożdżowym.Po tym czasie wyciągamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy.Rozwałkujemy na prostokąt(40cm x 50 cm).
Smarujemy masłem.
Myjemy, obieramy i kroimy na kawałeczki jabłko. Posypujemy cukrem, cynamonem, migdałami, żurawiną i jabłkiem.
Następnie zawijamy w roladę .Rolki tniemy na plastry o szerokości 1 , 5 cm i układamy na blaszce nacięciem do dołu blaszki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.Jeśli rolki będą się stykać, dobrze jest je rozstawić na około 0 , 5 cm, ponieważ bułeczki urosną.Wierzch smarujemy roztopionym masłem, posypujemy migdałami.
Pieczemy przez 30-25 minut w 180°C, aż trochę się przyrumienią.Dobrze, żeby trochę ostygły przed jedzeniem, choć najsmaczniejsze są te jeszcze lekko ciepłe.Posypujemy cukrem pudrem.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny :-)