Wykonanie
Wiem, że to straaaaasznie nudny temat... postaram się w kilku zdaniach napisać, co moim zdaniem jest istotne i możemy wracać do mordowania utopców w Wiedźminie.PatelniaZapewne wiecie, że cygańskie patelnie są najlepsze. Nie mam pojęcia, bo nigdy nie miałem takiej patelni. Warto natomiast
mieć kilka patelni w różnych rozmiarach:miseczka A - do rozpuszczania
masła na popcornmiseczka b - jajecznica dla jednej osobymiseczka c - jajecznica dla dwóch osóbmiseczka d -
sos do spaghettimiseczka e - kotlety, placki ziemniaczane itp.Z teflonem czy bez? W zasadzie to bez różnicy. Jak ma przywrzeć, to przywrze. Zresztą to bardziej kwestia zastosowania odpowiedniego tłuszczu i rozgrzania go do odpowiedniej temperatury. Polecam natomiast drewniane mieszadło. Jest trochę nieporęczne, ale nie nagrzewa się więc nie da się nim poparzyć, nie rysuje teflonu i w przeciwieństwie do chińskich, plastikowych mieszadeł - nie powoduje
raka.GarnkiZ garnkami jest podobnie jak z patelniami, ale rozróżniam tylko 3 wielkości:miseczka a - niewielki, ale dość wysoki - do gotowania spaghetti jak również innych rodzajów
makaronu,
ziemniaków,
ryżu i
jajekmiseczka b - garnek średni (ale taki średni spory... a nawet duży) - do gotowania zup i gulaszymiseczka c - wielki gar - do gotowania bograczuNiektóre rzeczy mogły zabrzmieć enigmatycznie, ale w swoim czasie wszystko się wyjaśni.Naczynia żaroodporneTego typu naczynia są bardzo przydatne do przygotowania dań pieczonych w piekarniku np.
ryba, różnego rodzaju zapiekanki, czy
pieczone mięsa. Warto
mieć co najmniej jedno naczynie zamykane (do duszenia) i jedną, otwartą kamionkę, w której można zrobić np. lasagne.Właśnie uświadomiłem sobie ile jeszcze przepisów do napisania i dań do sfotografowania przede mną ;)