ßßß Cookit - przepis na Garnki

Garnki

Wykonanie

Wiem, że to straaaaasznie nudny temat... postaram się w kilku zdaniach napisać, co moim zdaniem jest istotne i możemy wracać do mordowania utopców w Wiedźminie.
Patelnia
Zapewne wiecie, że cygańskie patelnie są najlepsze. Nie mam pojęcia, bo nigdy nie miałem takiej patelni. Warto natomiast mieć kilka patelni w różnych rozmiarach:
miseczka A - do rozpuszczania masła na popcorn
miseczka b - jajecznica dla jednej osoby
miseczka c - jajecznica dla dwóch osób
miseczka d - sos do spaghetti
miseczka e - kotlety, placki ziemniaczane itp.
Z teflonem czy bez? W zasadzie to bez różnicy. Jak ma przywrzeć, to przywrze. Zresztą to bardziej kwestia zastosowania odpowiedniego tłuszczu i rozgrzania go do odpowiedniej temperatury. Polecam natomiast drewniane mieszadło. Jest trochę nieporęczne, ale nie nagrzewa się więc nie da się nim poparzyć, nie rysuje teflonu i w przeciwieństwie do chińskich, plastikowych mieszadeł - nie powoduje raka.
Garnki
Z garnkami jest podobnie jak z patelniami, ale rozróżniam tylko 3 wielkości:
miseczka a - niewielki, ale dość wysoki - do gotowania spaghetti jak również innych rodzajów makaronu, ziemniaków, ryżu i jajek
miseczka b - garnek średni (ale taki średni spory... a nawet duży) - do gotowania zup i gulaszy
miseczka c - wielki gar - do gotowania bograczu
Niektóre rzeczy mogły zabrzmieć enigmatycznie, ale w swoim czasie wszystko się wyjaśni.
Naczynia żaroodporne
Tego typu naczynia są bardzo przydatne do przygotowania dań pieczonych w piekarniku np. ryba, różnego rodzaju zapiekanki, czy pieczone mięsa. Warto mieć co najmniej jedno naczynie zamykane (do duszenia) i jedną, otwartą kamionkę, w której można zrobić np. lasagne.
Właśnie uświadomiłem sobie ile jeszcze przepisów do napisania i dań do sfotografowania przede mną ;)
Źródło:http://facetwquchni.blogspot.com/2011/03/sprzet-cz-2-patelnie-garnki-naczynia.html