Ostanio w mojej kuchni ,rządzą zioła i przyprawy.Na rynku jest już dostępny świeży czosnek i aromatyczne zioła. O ich wartościach pro zdrowotych, nie trzeba nikomu chyba przypominać Warto wieć poświećić im trochę czasu i wzbogacić Waszą spiżarnie o kilka przetworów na bazie czosnku i ziół. Niedawno proponowałam wam Czosnek w oliwie z rozmarynem i chili (przepis tu) , a tym razem czosnek w zalewie z bazylią i pieprzem.5 główek czosnkuZalewa:szklanka wody3/4 szklanki octu 10%1 łyżka cukruziele angielskieliść laurowypieprz kolorowy w ziarnachliście świeżej bazyliodrobina oliwy z oliwekCzosnek obieramy i dzielimy na ząbki. Składniki marynaty (oprócz bazyli) łączymy i zagotowujemy. Do gorącej wsypujemy ząbki czosnku.Gotujemy na małym ogniu 10 min, pod sam koniec dodajemy liście bazyli. Gorące przekładamy do słoiczków,zalewamy odrobiną oliwy zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.