Wykonanie

Od rana piszę i cały czas coś mi przeszkadza... ale wreszcie, na chwilę przed zaśnięciem, znalazłam moment, że nikt mi laptopa nie zabiera, nie potrzebuje bardziej ode mnie i w ogóle... I o czym Wam napisałam? A o
makaronie z
brokułem :-) Pyszne i błyskawiczne danie obiadowe, które na pewno będzie Wam smakowało :-)SKŁADNIKI1 nieduży
brokuł250 g
sera mascarpone100 ml
mleka2
żółtkasól,
pieprz,
cukier, granulowany
czosnekziarna słonecznikatarty
serwoda do gotowania
brokułamakaron
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Wodę na
brokuła doprawiamy
solą i
cukrem, doprowadzamy do wrzenia, a następnie wkładamy do niej podzielonego na różyczki
brokuła. Wyłączamy palnik, garnek przykrywamy i odstawiamy całość na 3 - 4 minuty; następnie odcedzamy.
Mleko,
żółtka i
przyprawy roztrzepujemy razem.
Słonecznik wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy, a następnie zsypujemy na talerz lub do salaterki.Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wkładamy
mascarpone i rozpuszczamy cały czas mieszając (najlepiej robić to na tzw. małym ogniu). Do rozpuszczonego
sera wlewamy mieszankę
mleka z
żółtkami i chwilę bardzo energicznie mieszamy żeby składniki połączyły się, a sos zgęstniał. UWAGA: to musi być robione naprawdę szybko, w przeciwnym razie sos Wam się podzieli i będzie wyglądał nieapetycznie :-( . Do zdjętego z palnika sosu dodajemy osączonego z
wody brokuła i
makaron, delikatnie mieszamy i wykładamy na talerze. Podajemy posypane
słonecznikiem i tartym
serem.