ßßß Cookit - przepis na Puszyste naleśnikowe placuszki z syropem klonowym i owocami

Puszyste naleśnikowe placuszki z syropem klonowym i owocami

nazwa

Wykonanie

Witam. dzisiaj będzie owocowo. Mała odmiana naleśników. Póki jeszcze mamy polskie truskawki korzystam. Bardzo lubię świeże owoce a czasem dobrze zjeść coś innego niż mięso. Nie uważacie? :-)
składniki:
- 3 jajka
- nie cała szklanka mąki tortowej
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka sody oczyszczonej
- szklanka mleka
- syrop klonowy
- 1/2 szklanki wody gazowanej
- truskawki
- maliny
- cukier puder
sposób wykonania:
Żółtka oddzielamy od białek,następnie z białek ubijamy sztywną pianę dodając łyżeczkę sody oczyszczonej. Jak białka będą już ubite dodajemy cukier, miksujemy jeszcze 2 minutki i stopniowo dodajemy resztę składników: żółtka, mąkę, mleko i wodę. Jak powstanie gładka puszysta masa, smażymy na małej patelence nasmarowanej wcześniej silikonowym pędzelkiem namaczanym w oleju. Placuszki smażymy z obu stron na złoty kolor. Na płytkim talerzu układamy złożone w pół placuszki polewamy syropem klonowym , dodajemy owoce i to wszystko posypujemy cukrem pudrem. Jemy ciepłe. Smacznego :-)
Źródło:http://mylifeofcooking.blogspot.com/2013/09/puszyste-nalesnikowe-placuszki-z.html