Wykonanie

Soczysta, lekko słodkawa wersja
piersi indyczej.Powidła od spiżarni doczekały się wreszcie godnego wykorzystania. :30,5kg filetów z
piersi indyczej200g
powideł śliwkowych3 łyżki
octu winnego1 łyżeczka
cynamonu na czubku łyżki
kardamonu mielonego
pieprz cytrynowyświeżo mielona
sól morskaoliwa z oliwekMięso kroimy na plastry grubości 2 centymetrów i lekko rozbijamy tłuczkiem.Każdy obsypujemy równomiernie
pieprzem cytrynowym oraz świeżo mieloną
solą morską.Przygotowane porcje zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, w ostateczności na minimum godzinę.Powidła przekładamy do rondelka.Dolewamy do nich
ocet winny oraz dosypujemy
kardamon i
cynamon.Za pomocą blendera miksujemy glazurę na gładką masę.Gdy
mięso przejdzie
przyprawami wyjmujemy je z lodówki, by doszło do temperatury pokojowej.W tym czasie glazurę lekko podgrzewamy.Kawałki piersi smarujemy
oliwą z oliwek i obsmażamy je lekko z obydwu stron na suchej, rozgrzanej patelni.Po obsmażeniu każdy kawałek smarujemy dobrze glazurą, zmniejszamy temperaturę pod patelnią i obsmażamy glazurowaną stronę.Po mniej więcej dwóch minutach obracamy kotlety i powtarzamy czynność.Pierś obsmażamy z każdej strony jeszcze mniej więcej po minucie na średnim ogniu, jeśli zachodzi potrzeba smarując je jeszcze
śliwkową glazurą.Podajemy na gorąco z
ryżem lub frytkami.
