Wykonanie

Kolejne danie, które w innym miejscu , niż dom nigdy jeszcze mi nie smakowało.Najlepsze i jedyne, to te duszone w
sosie pomidorowym na
mięsnym bulionie.Zrobiłam dziś pół ogromnego gara i... właściwie już zniknęły. ;_;1 główka
białej kapusty0,5kg
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego200g ugotowanego
białego ryżu1,5 litra
bulionu mięsnego1 ząbek
czosnku2 nieduże
cebule3 łyżki
masła50g
koncentratu pomidorowegokawałeczek
korzenia seleraprzyprawa warzywna,
pieprzZ
kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy kilka pierwszych, zwykle nieładnych i zdrewniałych liści.Następnie główkę parzymy we wrzątku przez 20 minut, a najlepiej podgotowujemy kilka chwil w wodzie z łyżką
cukru.Należy uważać jednak, by liści nie rozgotować.Pierwsze 2 sparzone liście zdejmujemy i układamy je na dnie garnka, w którym będziemy gotować gołąbki.Pozostałe zdejmujemy z główki bardzo delikatnie, uważając, by się nie porwały.Każdy z nich pozbawiamy za pomocą
ostrego noża twardego rdzenia.Jeśli zajdzie potrzeba, by gołąbki lepiej się zawijało, można również rozbić to miejsce tłuczkiem do
mięsa.
Mięso mielone mieszamy z
ryżem oraz zmiażdżonym ząbkiem
czosnku.Doprawiamy farsz
przyprawą warzywną oraz sporą ilością
pieprzu.Na każdy liść
kapusty układamy sporą ilość farszu i zawijamy je na kształt koperty.Układamy je ścisło w garnku, by gdy zostaną zalane sosem, nie zaczęły się rozpadać.Na wierzch układamy kilka pozostałych liści
kapusty.
Cebule kroimy w kosteczkę i szklimy na
maśle.Zasmażamy z nią koncentrat i łączymy z
mięsnym bulionem.Gotowym
sosem pomidorowym zalewamy w garnku gołąbki, dorzucamy do nich
seler.Gołąbki dobrze jest ucisnąć z góry pokrywką mniejszą od garnka w którym się gotują, by nie wypływały i nie rozpadły się.Dusimy je w niezbyt wysokiej temperaturze przez około godzinę, do półtorej.