Wykonanie

Lubicie racuchy? A może naleśniki? A może przejadły Wam się już i jedne i drugie? W poszukiwaniu postnego dania trafiłam na cudownie wyglądające placki. Bliny to nic nowego. Już moja babcia serwowała domownikom tego rodzaju placki ale wtedy wynikało z braku bardziej wyszukanych produktów a że krowa była, to i
mleko...z
mąką też nie było problemu i tak babcia robiła placki w odrobiną
drożdży. Co prawda bliny powinno się robić z
mąką gryczaną i kiedyś na pewno zrobię taką klasyczną wersję ale nie znalazłam takowej
mąki w pobliskich sklepach więc zrobiłam tak jak zrobiłaby babcia Zosia - co mam to
daję:) Wtedy bliny jadło się z
twarożkiem na słono ale i na słodko, np. z
jabłkami. Dziś trafiłam w pobliskim sklepie na
łososia więc moje placki będą ozdobione na różowo.To danie ma jedną wadę. Szybko znika...Zanim jednak zobaczycie puste talerze przygotujcie: na ciasto:25 g
drożdży (ok. 1/4 kostki)0,5 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli1,5 szklanki
mleka300 g
mąki pszennejolej do smażenia na masę
serową:300 g
serka śmietankowego (ja zakupiłam w biedronce o taki)3 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego2 ząbki
czosnku2-3 łyżki drobno posiekanego
koperku i dodatkowo20- 30 g
wędzonego łososiakilka gałązek
koperku do dekoracjiCałość wystarczy spokojnie na 3 dorosłe i głodne osoby:)

Dania jak zwykle jest proste i szybkie w wykonaniu (zabrało mi ok 30 min.)Zaczynamy od
drożdży, który kruszymy do miski, zasypujemy
cukrem,
solą a następnie dodajemy ciepłe
mleko. Wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na ok 5 min. W tym czasie możemy przełożyć do osobnej miski
serek, do którego dodajemy
jogurt, drobno posiekany
czosnek i
koperek. Wszystko mieszamy o odkładamy na
potem.

Do
drożdży i
mleka dodajemy
mąkę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Ciasto ma
mieć konsystencję gęstszą niż na naleśniki (tak aby po położeniu na patelni nie rozlewały się tylko tworzyły kształtne kleksy). Po dokładnym wymieszaniuciasto odkładamy do wyrośnięcia na ok 30-40 min.To czas na pokrojenie
łososia i posprzątanie kuchni;)Teraz wystarczy już tylko przygotować patelnię z tłuszczem, dobrze ja rozgrzać i smażymy placki z każdej strony (uwaga! bliny szybko się rumienią).Podajemy najlepiej na ciepło z
serkiem i
łososiem. To danie można podać też jako przystawkę.
