Wykonanie
Karp smażony z sosem szarym będzie tematem kolejnego spotkania w kuchni Regionalnych Smaków. Myślę, że to odpowiednie danie na grudzień;)
Karp w sosie piernikowym, szarym, czy piwnym pojawia się na wigilijnych stołach w wielu zakątkach Polski.Do wspólnego przygotowanie wybrałam
Karpia smażonego z sosem szarym, potrawę wpisaną na Listę Produktów Tradycyjnych woj. wielkopolskiego .Przepis będziemy publikować 19 grudnia 2015 r. (sobota) o godz. 20:00.Po publikacji proszę o przesłanie linka do swojego posta. Link należy wkleić w komentarzu do mojego przepisu na
karpia.Zapraszam do wspólnego gotowania.

Składniki:8 dzwonków
karpiakilka łyżek
mąki i
bułki tartej do panierowania
rybysok z cytrynysól i
pieprzolej lub
masło klarowane do smażeniaSos szary:2 łyżki
mąki2 łyżki
masła1 szkl.
bulionu warzywnego1/2 szkl. czerwonego
wytrawnego wina1,5 łyżki
miodusok z 1 małej
cytryny1 płaska łyżeczka
przyprawy do piernika3 łyżki
płatków migdałowych3 łyżki
rodzyneksól do smakuPrzygotowanie
karpia:
Rybę skropić
sokiem z cytryny, oprószyć
solą i
pieprzem. Odstawić na godzinę do lodówki.Następnie panierować
rybę w
mące wymieszanej z
bułką tartą. Smażyć
karpia na złoty kolor.P o zdjęciu z patelni, gorącą ryb ę podać polaną sosem lub ułożoną na sosie.Przygotowanie sosu:
Mąkę zrumienić na suchej patelni, następnie dodać
masło.Wymieszać
bulion i
czerwone wino, dolewać partiami na patelnię intensywnie mieszając, aby w sosie nie pozostały grudki
mąki.Gotować sos na wolnym ogniu, aż zacznie się lekko zagęszczać.Dodać
miód,
przyprawę do piernika,
płatki migdałowe,
rodzynki,
sok cytrynowy i przyprawić
solą.Sos gotować do momentu, aż będzie gęsty.Usmażoną
rybę podać z gorącym sosem.Smacznego