Wykonanie
Chciałabym przedstawić Wam pomysł na ciekawą zupę - kukurydzianą. Podejrzewam, że nie wiele osób miało okazję spróbować takiego połączenia składników, dlatego zachęcam do wykonania. Przejdźmy do rzeczy!
(Porcja dla dwóch osób)POTRZEBNE SKŁADNIKI:Pół puszki
kukurydzy3
ziemniaki10-15 dag
boczku wędzonegoMała
cebula2 łyżki
mąki pszennej3 szklanki
wody½ szklanki
mleka3 łyżki stołowe
śmietany 30%Posiekana
natka pietruszkiPieprz i
sól do smakuWYKONANIE:Na początku kroimy
boczek w cienkie, wąskie plastry i smażymy na dość dużym ogniu w garnku/rondlu, w którym będzie znajdowała się zupa. Po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę. Gdy
boczek będzie przyrumieniony i
cebula szklista wlewamy
wodę i całość dusimy przez ok.20 min. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki, solimy i czekamy do momentu, gdy będą ugotowane. W szklance wypełnionej do połowy
wodą rozbijamy
mąkę i wlewamy do garnka, aby zagęścić zupę. Po zagotowaniu dodajemy
kukurydzę i gotujemy jeszcze 5 min.
Śmietanę hartujemy zupą w misce i wlewamy z powrotem do garnka. Na koniec całość łączymy z
mlekiem i doprawiamy oraz ozdabiamy
natką pietruszki. Jako dodatek do zupy polecam grzanki.Życzę smacznego!