Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na pyszny i szalenie prosty deser, a mianowicie pieczone jabłuszka. Nie dość , ze same w sobie bardzo zdrowe, to po upieczeniu jeszcze zyskują na walorach
smakowych, zwłaszcza po dodaniu kilku przypraw.

Składniki:twarde mięsiste
jabłkacynamongałka muszkatołowamielone
goździki1 łyżka miekkiego
masła
Sos:200g
cukru100g
masła150 g słodkiej
śmietany 36%
Bita śmietana:250 g słodkiej
śmietany 36%1 łyżka
cukru pudruDodatkowo:
miętaowoce goi

Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym do sucha. Nałożyć na ręce
masło i natrzeć nim
jabłka. W miseczce połączyć
cynamon z gałką i sproszkowanymi
gożdzikami. Tak przygotowaną mieszanką posypać
jabłka. Wstawić do piekarnika nastawionego na

W międzyczasie przygotować sos...
Cukier wsypać do rondelka z grubym dnem, skarmelizować na złoty kolor.
Cukru nie mieszać, a jedynie potrząsać garnkiem, żeby się równomiernie rozpuszczał. Proces karmelizacji trwa ok. 10 minut.Gdy
cukier się skarmelizuje dodać
masło i szybko go wymieszać trzepaczką. Gdy
masło się rozpuści, ściągnąć ganek z palnika i mieszając energicznie trzepaczką wlewać powoli
śmietanę. Mieszać energicznie i szybko, aby powstał jednolity, gładki sos.

Schłodzoną
śmietanę ubić na sztywno, na końcu dodać
cukier puder.
Jabłka podawać polane sosem obłożone
bitą śmietaną posypaną
owocami goi lub
rodzynkami .

Smacznego!