Wykonanie
Ahoj Marynarze! Przekąska z gatunku: szybko, łatwo, pysznie! Jeśli macie w lodówce
ciasto francuskie (warto je zawsze
mieć),
jabłko,
żółty ser i jakąś smaczną
kiełbaskę, to jesteście gotowi do zrobienia tych wspaniałych łódeczek - i to w pół godziny :) Tylko sklejcie porządnie boki, bo mnie się niestety porozklejały w trakcie pieczenia (można użyć
białka, i dodatkowo po sklejeniu warto jeszcze to miejsce zawinąć). Zrobiłam dwie dodatkowe, już z
szynką, żebyście zobaczyli jak miały wyglądać. Zaczynamy!



Składniki :płat gotowego
ciasta francuskiego1
jabłko2-3
kabanosy lub frankfurterki (lub inne pyszne
kiełbaski)2 łyżki startego
żółtego sera, użyłam
mozzarelliświeżo mielony
czarny pieprzPrzyda się:pędzelek do smarowania brzegów
wodąsuszony
majeranekPrzygotowanie :
Kiełbaski kroję w cienkie plasterki,
jabłko (bez obierania) w drobną kostkę. Przekładam je do miseczki, dodaję
starty ser, doprawiam całość
pieprzem i mieszam. Z ciasta wycinam prostokąty (mniej więcej 10 na 15 cm). Smaruję krótsze boki
wodą i sklejam je, by powstały
łódki. Układam je na wyłożonej papierem blaszce i napełniam farszem. Wstawiam blachę do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C. na ok. 20 minut. Przed podaniem oprószam
majerankiem.Przepis autorski.





