Wykonanie
Często jest tak, że nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie posiłku, albo nie dysponujemy wyszukanymi składnikami. Dlatego na dziś wybrałam coś prostego i szybkiego w przygotowaniu, a składniki można zakupić w każdej Biedronce, Tesco czy innym większym markecie.Jest to danie, a raczej przekąska, która świetnie się sprawdza na domowych przyjęciach, a w razie konieczności zastąpi ciepły i pożywny posiłek w ciągu dnia.Pomimo uzależniających walorów
smakowych nie polecam ulegać nałogowi zbyt często, ponieważ jest on dość kaloryczny. W ramach ciekawostki, wspomnę, że będąc w Tesco najpierw sięgnęłam po
parówki z Morlin, ale miały zaledwie 40% zawartości
mięsa, tymczasem
parówki Tesco Value zawierają około 70%
mięsa wieprzowego - taniej i zdrowiej! (dokładnych wartości nie pamiętam, ale sprawdzę podczas następnych zakupów).Składniki :opakowanie
parówek (5 sztuk - Tesco Value)5 plasterków
sera żółtego,
ciasto francuskie (1 paczka - Tesco Value)
przyprawy:
pieprz,
sól,
papryka słodka/ostra,odrobina
wody do posmarowania,dodatki:
ketchup,
majonez.Przygotowanie dania zajmuje zaledwie kilka minut, więc najpierw możemy załączyć piekarnik, by ten rozgrzał się do temperatury 200 stopni.W międzyczasie, rozwijamy plaster
ciasta francuskiego, przekrawamy go na pół wzdłuż, a następnie każdą połowę na 5 równych kawałków. W ten sposób otrzymujemy 10 prostokątów, które posypujemy
przyprawami.
Parówki przekrawamy na pół i również otrzymujemy 10 kawałków.Na każdym z prostokątów układamy
parówkę i pół plastra
sera i zawijamy w rulon. Układamy gotowe "zawijańce" na blaszce (polecam taką dziurawą do pizzy/frytek), smarujemy wierzch
wodą i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut lub do zarumienienia (zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu
ciasta francuskiego).Ja osobiście uwielbiam
parówki z
ketchupem i
majonezem, ale świetnie smakują bez dodatków. W bardziej oszczędnej wersji można obyć się bez
sera, i można zużyć połowę mniej
ciasta francuskiego, krojąc ciasto na paski 1-2cm i oplatając
parówki spiralnie.Życzę smacznego!