ßßß Cookit - przepis na Parówki w cieście francuskim

Parówki w cieście francuskim

nazwa

Wykonanie

Często jest tak, że nie mamy zbyt dużo czasu na przyrządzenie posiłku, albo nie dysponujemy wyszukanymi składnikami. Dlatego na dziś wybrałam coś prostego i szybkiego w przygotowaniu, a składniki można zakupić w każdej Biedronce, Tesco czy innym większym markecie.
Jest to danie, a raczej przekąska, która świetnie się sprawdza na domowych przyjęciach, a w razie konieczności zastąpi ciepły i pożywny posiłek w ciągu dnia.
Pomimo uzależniających walorów smakowych nie polecam ulegać nałogowi zbyt często, ponieważ jest on dość kaloryczny. W ramach ciekawostki, wspomnę, że będąc w Tesco najpierw sięgnęłam po parówki z Morlin, ale miały zaledwie 40% zawartości mięsa, tymczasem parówki Tesco Value zawierają około 70% mięsa wieprzowego - taniej i zdrowiej! (dokładnych wartości nie pamiętam, ale sprawdzę podczas następnych zakupów).
Składniki :
opakowanie parówek (5 sztuk - Tesco Value)
5 plasterków sera żółtego,
ciasto francuskie (1 paczka - Tesco Value)
przyprawy: pieprz, sól, papryka słodka/ostra,
odrobina wody do posmarowania,
dodatki: ketchup, majonez.
Przygotowanie dania zajmuje zaledwie kilka minut, więc najpierw możemy załączyć piekarnik, by ten rozgrzał się do temperatury 200 stopni.
W międzyczasie, rozwijamy plaster ciasta francuskiego, przekrawamy go na pół wzdłuż, a następnie każdą połowę na 5 równych kawałków. W ten sposób otrzymujemy 10 prostokątów, które posypujemy przyprawami. Parówki przekrawamy na pół i również otrzymujemy 10 kawałków.
Na każdym z prostokątów układamy parówkę i pół plastra sera i zawijamy w rulon. Układamy gotowe "zawijańce" na blaszce (polecam taką dziurawą do pizzy/frytek), smarujemy wierzch wodą i wkładamy do piekarnika na 10-15 minut lub do zarumienienia (zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu ciasta francuskiego).
Ja osobiście uwielbiam parówki z ketchupem i majonezem, ale świetnie smakują bez dodatków. W bardziej oszczędnej wersji można obyć się bez sera, i można zużyć połowę mniej ciasta francuskiego, krojąc ciasto na paski 1-2cm i oplatając parówki spiralnie.
Życzę smacznego!
Źródło:http://kryzysowapanidomu.blogspot.com/2012/11/parowki-w-ciesnie-francuskim.html