Wykonanie
Jest czasami taki dzień, gdzie chcemy
mieć coś pysznego szybko, bez wysiłku i... bez zbędnej sterty brudnych naczyń :)... Ja w takiej sytuacji najczęściej robię "Zawijane
kabanosy". Sekret tkwi w tym, że używam do nich najchętniej kruchego ciasta, którego słodkawy posmak świetnie komponuje się ze... smakiem
kabanosa:)
Składniki:- porcja ciasta kruchego (u mnie kupnego)-
kabanosy drobiowe (u mnie Tarczyński)-
żółty ser starty lub w plastrachKruche ciasto kupuję gotowe. Niestety bardzo często trudno je dostać - wtedy też ewentualnie używam
ciasta francuskiego (zdj. na końcu postu), chociaż efekt końcowy nie jest taki sam (nie ma słodkiego posmaku). Ciasto kroję na paski, na nie kładę trochę
żółtego sera (choć dla osób, które za nim nie przepadają nie jest to niezbędny składnik) oraz ów wspomniany
kabanos... Wszystko zawijamy i wkładamy do nagrzanego pieca. Dobrze jest układać
kabanosy zawiniętą końcówką ciasta do dołu. Trzymamy do zarumienienia i... jemy ze smakiem :) U mnie zawsze znikają zanim zdążą wystygnąć :) Smacznego! :)