Wykonanie
Na świątecznym
stole nie powinno zabraknąć
śledzi, i można znaleźć na nie wiele przepisów. Zacznijmy od pysznych
śledzi z
jabłkiem i
cebulką, które nie dość że świetnie smakują, to jeszcze pięknie wyglądają na talerzu.



Składniki :1 duże czerwone
jabłko1 średniej wielkości
cebula0,5 łyżeczki
majeranku250 g. płatów
śledziowych typu
matias3 łyżki gęstej
śmietany1 łyżka
olejuszczypta
soliświeżo mielony
czarny pieprzPrzygotowanie :
Śledzie moczę wcześniej, o ile są za słone (używam
śledzi w oleju, odsączonych).
Cebulę siekam drobniutko i podsmażam chwilkę na łyżce
oleju - do zeszklenia.
Jabłko kroję w małą kostkę, dorzucam do
cebuli, dodaję
majeranek, leciutko
sole i smażę razem 3 minuty. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. W tym czasie kroję
śledzie w paseczki. Układam na przemian w słoiku:
jabłka z
cebulką,
śledzie i porcję
śmietany, do wyczerpania składników.
Śledzie są najlepsze następnego dnia.




