Wykonanie
Odkąd wiem, że nasz syn jest uczulony na konserwanty muszę zwracać dużą uwagę na to co kupujemy, bo konserwanty są dzisiaj chyba wszędzie. Odpadają nam właściwie wszystkie sklepowe
słodycze. Ale może to lepiej? Sami kontrolujemy co i ile czego jemy. Ostatnio kupiłam
mąkę z
amarantusa i postanowiłam zrobić z niej
ciasteczka. Dodałam do nich granolę
orzechową z komosą
ryżową i po problemie. Zrobiły się tak naprawdę same. Można "sypnąć" do nich wybrane
orzechy lub nawet
suszone owoce. Szybkie, zdrowe i smaczne.

Składniki:2 szklanki
mąki z
amarantusa1
jajkook 1/2- 3/4 szklanki
mleka1-2 łyżki
cukru (użyłam trzcinowego)3/4 szklanki granoli orzechowej lub dowolnej mieszanki
orzechów2 łyżki miękkiego
masłaszczypta
soliłyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia,
cukrem i
solą. Dodaj
masło,
jajko i granolę i znowu wymieszaj. Dodaj tyle
mleka żeby masa była na tyle luźna, żeby można było łyżeczkami formować
ciasteczka. Formuj je i układaj na blaszce do pieczenia wyłożonej matą silikonową, lekko splaszczając. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 10-15 minut.Smacznego!