Wykonanie

Czas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są
przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą
przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować
przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa, albo zrobić własną mieszankę (np.
cynamon,
kardamon,
goździki,
anyż itd).Serdecznie polecam :-)* * *Składniki (proporcje na 3-4 blachy):300 g
skrobi ziemniaczanej100 g
mąki kukurydzianej100 g
mąki ryżowej + do podsypywania1 łyżeczka gumy guar2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka ciemnego
kakao100 g
cukru pudruprzyprawa do piernika (20 g)120 g roztopionego i wystudzonego
masła1
jajko300 g płynnego
mioduWykonanie:

1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki.

2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce.

3. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata. Następnie formujemy taki oto wałek z ciasta, zawijamy w folię (by nie podsychało za bardzo) i możemy na chwilę schować do lodówki, by się schłodziło.

4. Następnie odkrawamy 1/3 ciasta, pozostałość zawijamy w folię, i wałkujemy na grubość około 3 mm. Podsypujemy
mąką ryżową i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ja zwykle piekę dwie blachy jednocześnie, na najniższym i najwyższym poziomie, z termoobiegiem, 7 minut. I gotowe :-)I znów odkrawamy 1/3 ciasta, rozwałkowujemy, skrawki zbieramy, zawijamy w folię i
potem znów rozwałkowujemy. Wychodzi około 3 a nawet 4 blach pierniczków. Smacznego :-)
