ßßß Cookit - przepis na Bardzo kruche pierniczki (bezglutenowe)

Bardzo kruche pierniczki (bezglutenowe)

nazwa

Wykonanie

Czas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa, albo zrobić własną mieszankę (np. cynamon, kardamon, goździki, anyż itd).
Serdecznie polecam :-)
* * *
Składniki (proporcje na 3-4 blachy):
300 g skrobi ziemniaczanej
100 g mąki kukurydzianej
100 g mąki ryżowej + do podsypywania
1 łyżeczka gumy guar
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka ciemnego kakao
100 g cukru pudru
przyprawa do piernika (20 g)
120 g roztopionego i wystudzonego masła
1 jajko
300 g płynnego miodu
Wykonanie:
1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki.
2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce.
3. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata. Następnie formujemy taki oto wałek z ciasta, zawijamy w folię (by nie podsychało za bardzo) i możemy na chwilę schować do lodówki, by się schłodziło.
4. Następnie odkrawamy 1/3 ciasta, pozostałość zawijamy w folię, i wałkujemy na grubość około 3 mm. Podsypujemy mąką ryżową i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Ja zwykle piekę dwie blachy jednocześnie, na najniższym i najwyższym poziomie, z termoobiegiem, 7 minut. I gotowe :-)
I znów odkrawamy 1/3 ciasta, rozwałkowujemy, skrawki zbieramy, zawijamy w folię i potem znów rozwałkowujemy. Wychodzi około 3 a nawet 4 blach pierniczków. Smacznego :-)
Źródło:http://kuchnia-bez-glutenu.blogspot.com/2015/12/bardzo-kruche-pierniczki-bezglutenowe.html