ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowo- pszenny

Chleb orkiszowo- pszenny

Wykonanie

Upieczenie pieczywa z mąki orkiszowej planowałam już od długiego czasu. Tak więc dzisiaj nadszedł ten dzień. Myślałam o upieczeniu bułeczek, jednak podczas wyrabiania ciasta naszła mnie myśl- a gdyby tak zrobić okrąglutki chlebek? Tak też powstało pełnoziarniste, chrupiące pieczywo z masą ziaren w środku i na wierzchu. A przepis na nie zdradzam poniżej.
Składniki na bochenek:
3 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej,
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej,
1/2 szklanki mleka,
3/4 szklanki wody,
25 g drożdży świeżych,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
siemię lniane, słonecznik łuskany,
dodatkowo na wierzch: żółtko i sezam.
Najpierw należy przygotować rozczyn- w ciepłym mleku rozpuścić drożdże i cukier.
Do miski przesiać mąki, dodać sól, ziarna i wodę oraz gotowy rozczyn. Ciasto wyrabiać, aż nie będzie się kleić do ręki. Odstawić do wyrośnięcia- na około godzinę.
Po tym czasie uformować bochenek, położyć na blaszce. Posmarować żółtkiem i oprószyć sezam (jak widać ja go nie oszczędzałam). Chleb odstawić na około pół godziny.
Należy piec go w piekarniku nagrzanym do 180C, przez 40 minut.
Smacznego:)
Dlaczego warto upiec chlebek orkiszowo- pszenny, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka pełnoziarnista orkiszowa jest dobrym źródłem witamin A,D i E, ponadto zawiera białko o jakości lepszej niż u innych mąk,
sezam jest bardzo bogaty w wapń i cynk oraz magnez, który sprzyja obniżaniu się poziomu stresu, a także szereg witamin: A, E, B
siemię lniane i słonecznik zawierają wiele kwasów tłuszczowych oraz witamin, między innymi E.
Źródło:http://kuchniacarrie.blogspot.com/2014/11/chleb-orkiszowo-pszenny.html