Wykonanie
Upieczenie
pieczywa z
mąki orkiszowej planowałam już od długiego czasu. Tak więc dzisiaj nadszedł ten dzień. Myślałam o upieczeniu bułeczek, jednak podczas wyrabiania ciasta naszła mnie myśl- a gdyby tak zrobić okrąglutki chlebek? Tak też powstało pełnoziarniste, chrupiące
pieczywo z masą ziaren w środku i na wierzchu. A przepis na nie zdradzam poniżej.Składniki na bochenek:3 szklanki
mąki pełnoziarnistej orkiszowej,1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej,1/2 szklanki
mleka,3/4 szklanki
wody,25 g
drożdży świeżych,1 łyżeczka
soli,1 łyżeczka
cukru,
siemię lniane,
słonecznik łuskany,dodatkowo na wierzch:
żółtko i
sezam.Najpierw należy przygotować rozczyn- w ciepłym
mleku rozpuścić
drożdże i
cukier.Do miski przesiać
mąki, dodać
sól, ziarna i
wodę oraz gotowy rozczyn. Ciasto wyrabiać, aż nie będzie się kleić do ręki. Odstawić do wyrośnięcia- na około godzinę.Po tym czasie uformować bochenek, położyć na blaszce. Posmarować
żółtkiem i oprószyć
sezam (jak widać ja go nie oszczędzałam).
Chleb odstawić na około pół godziny.Należy piec go w piekarniku nagrzanym do 180C, przez 40 minut.Smacznego:)Dlaczego warto upiec chlebek orkiszowo- pszenny, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
mąka pełnoziarnista orkiszowa jest dobrym źródłem witamin A,D i E, ponadto zawiera
białko o jakości lepszej niż u innych mąk,
sezam jest bardzo bogaty w wapń i cynk oraz magnez, który sprzyja obniżaniu się poziomu stresu, a także szereg witamin: A, E, B
siemię lniane i
słonecznik zawierają wiele kwasów tłuszczowych oraz witamin,
między innymi E.