Wykonanie
Po przygotowaniu
mąki sojowej nadeszła
pora na wykorzystanie jej. Chyba łatwo jest przewidzieć, że mam dla was przepis na naleśniki. Przygotowałam je na
mące sojowej i pszennej, dodałam również
waniliowe mleko sojowe. Nieskromnie przyznam, że wyszły naprawdę pyszne. Naleśniki są bardzo delikatne, cieniutkie, ale też elastyczne, w dodatku mają obłędny
waniliowy aromat.
Mogę szczerze powiedzieć, że są one jednymi z lepszych jakie przygotowałam.Swoją porcję naleśniczków zjadłam z
białym serem,
jabłkiem i
orzechami.Chciałam jeszcze wspomnieć o siemieniu lnianym. Można je dodawać do np. naleśników zamiast
jajek, dzięki jego specyficznym właściwościom. Zatem jeśli nie masz w lodówce
jajek, a masz ochotę na naleśniki- dodaj
siemię lniane.Składniki na 8 sztuk:2/3 szklanki
mąki sojowej1/3 szklanki
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
waniliowego mleka sojowego1/2 szklanki
wody gazowanej
jajkołyżeczka zmielonego
siemienia lnianegołyżka domowego
cukru waniliowegoSiemię lniane zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na bok.Do miski przesiewamy
mąki, wlewamy płyny i wbijamy jako, dodajemy
cukier i siemię. Wszystko miksujemy, aż do otrzymania gładkiej masy.Naleśniki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Jak zawsze przed pierwszym delikatnie ją natłuszczamy.Smacznego;)Dlaczego warto przygotować naleśniki
sojowe, czyli krótko o wartościach odżywczych i właściwościach kilku składników:
soja jest bogata w witaminy z grupy B, fosfor. potas, żelazo, magnez i wapń,
wanilia ma lecznicze właściwości- zawiera związki pobudzające organizm, jednak nie uzależniają one; ciekawostką jest to, że
wanilia jest niedojrzałym
owocem storczyka.