Wykonanie
Dla każdego z nas w ciągu roku przypada jeden taki dzień, kiedy tort smakuje najlepiej. Tym dniem oczywiście są urodziny. Niektórzy wolą inne ciasta w tym dniu, ale myślę że tort jest tego najlepszym wypełnieniem.Nie mam zdolności artystycznych, ale myślę, że na pierwszy raz tort wygląda w miarę dobrze.Tort może wydawać się wam bardzo słodki ale na szczęście
truskawki łamią całą tą
słodycz i nie poprzestaniemy na jednym kawałku.Składniki na
biszkopt:- 5
jajek- 3/4 szklanki
cukru- pół łyżeczki
cukru z
wanilią- 3/4 szklanki
mąki pszennej- pół szklanki
mąki ziemniaczanejPozostałe składniki:- 500 ml
śmietanki kremówki 30%- 500 g
serka mascarpone- 4 łyżki
cukru-
truskawki-
cukierki maltesers lub inne draże, pokrojone na mniejsze kawałki- 3 łyżki
chałwy- pół tabliczki
czekolady gorzkiej- sok wyciśnięty z połówki
cytryny- 3 łyżki
wodyPrzygotowanie:
Żółtka oddzielamy od
białek.
Białka ubijamy z
cukrem i
cukrem z
wanilią na sztywną masę. Następnie dodajemy
żółtka,
mąkę pszenną i ziemniaczaną i na małych obrotach miksera łączymy ze sobą składniki. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy całą masę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze 190 stopni. (W celu sprawdzenia czy
biszkopt jest upieczony, można wbić patyczek-gdy jest suchy tzn., że
biszkopt jest gotowy). Po upieczeniu przekładamy
biszkopt na blat górą do dołu, ściągamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia, po czym kroimy go wzdłuż na trzy części.Do miski wlewamy
śmietankę kremówkę i wraz z
cukrem miksujemy na sztywną masę. Dodajemy
serek mascarpone i na małych obrotach miksera łączymy składniki. Część masy (tyle, żeby wystarczyło na jeden spód) przekładamy do osobnej miski i łączymy z pokruszoną
chałwą.
Sok z cytryny łączymy z
wodą. Pierwszy spód
biszkoptu nasączamy
sokiem z cytryny rozcieńczonym z
wodą i nakładamy masę
śmietankową z
chałwą. Następnie nakładamy kolejny
biszkopt, nasączamy znowu i nakładamy masę
śmietankową wraz z pokruszonymi
cukierkami. Nakładamy ostatni
biszkopt, nasączamy i nakładamy ponownie masę
śmietankową. Masę
śmietankową nakładamy na wierzch i na boki.
Czekoladę ścieramy na tarce i obsypujemy boki a na wierzchu układamy pokrojone
truskawki.Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.