Wykonanie
Moja mama zawsze powtarza - nie masz czasu robić obiadu? Zrób
rybę! Lekko zmodyfikowałam to powiedzonko. Moje to - zrób obiad z
rybą z jednego garnka :) Lekko podrasowałam danie Asi i wyszło coś takiego. Dla wszystkich zapracowanych - polecam!Składniki dla 3 osób:6 niewielkich
ziemniakówłyżeczka domowej
wegety lub 2 łyżki
suszonych warzyw i
sóltymianekmiseczka pokrojonej w kostkę dyni3
filety z dorszaolej rzepakowy,
sól i
koperekDo garnka żeliwnego wlać 1,5 szklanki
wody, dodać domową
wegetę, lub susz i
sól, wrzucić pokrojone w dużą kostkę
ziemniaki. Jeśli jest taka konieczność - dolać
wody, ale tylko tyle, żeby przykryła
ziemniaki. Przykryć, gotować 7 minut. Po tym czasie - dorzucić
dynię (nie musi być zanurzona w wodzie), przykryć i gotować wszystko kolejne 5 minut.Po tym czasie na górę położyć
rybę, posypać ją
solą,
pieprzem i
koperkiem. Jeśli chce Wam się rozgrzewać piekarnik - garnek należy włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (najlepiej z włączoną funkcją grilla) i piec 5-7 minut, w zależności od grubości filetów.Mnie się zazwyczaj nie chce, więc po prostu dorzucam
dorsza, przykrywam garnek i gotuję wszystko 5-7 minut.Lubię podawać wszystko z
sosem jogurtowo-czosnkowym.Smacznego :)