Wykonanie
W ubiegłą sobotę świętowaliśmy kolejne urodziny mojej mamy. Z tej okazji powstał też tort.Ponieważ mama jest wielbicielką
chałwy nie mogło być inaczej jak tylko, iż krem do
tortu będzie o smaku
chałwy.
Powiem szczerze, że bałam się, że krem wyjdzie za słodki i mdły dlatego też postanowiłam do kremu dodać czekowiśnię z dodatkiem
rumu. Gwarantuję, że całość komponowała się wybornie. Przepis na krem zaczerpnięty ze strony Moje Wypieki z delikatnymi zmianami.
Składniki
biszkopt:8
jajek325 ml
mąki pszennej325 ml
cukru100 ml
mąki ziemniaczanejWykonanie:
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać
cukier i miksować do jego całkowitego rozpuszczenia się. Następnie dodać
żółtka i delikatnie wymieszać. Na sam koniec dodać przesiane
mąki i delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno) i wylać masę
biszkoptową. Blaszkę włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut bądź do tzw. suchego patyczka.Czekowiśnia:600 g mrożonych
wiśni3-4 łyżki
cukru100 g
gorzkiej czekolady4 łyżki
kakao4 łyżki
rumu2 łyżki
mąki ziemniaczanej- opcjonalnieWykonanie:
Wiśnie włożyć do rondelka i zasypać
cukrem, poczekać aż puszczą sok. Następnie rondelek postawić na średnim ogniu i podgrzewać stale mieszając. Do
wiśni dodać
kakao oraz połamaną na mniejsze kawałki
czekoladę i mieszać do czasu aż
kakao i
czekolada się rozpuszczą. Jeżeli czekowiśnia będzie za rzadka można do niej dodać 2 łyżki
mąki ziemniaczanej i podgrzać do zgęstnienia. Czekowiśnię wystudzić, dodać
rum i dokładnie wymieszać.Masa chałwowa:4
jajka1.5 szklanki
cukru600 g
masła500 g
chałwy5 łyżek
rumuWykonanie:
Jajka porządnie wyszorować, wybić do metalowej miseczki i dodać
cukier. Miskę postawić nad garnkiem z parującą
wodą i za pomocą miksera- na największych obrotach miksować do czasu, aż masa
zrobi się jaśniejsza, puszysta i rozpuści się
cukier, przestudzić. Miękkie
masło przełożyć do misy miksera i zmiksować na puszystą masę. Do
masła stopniowo dodawać przestudzone
jajka i cały czas miksować.
Chałwę pokruszyć na mniejsze kawałki i wmieszać do masy. Na sam koniec dodać
rum, wymieszać i schłodzić masę przez chwilę w lodówce(tak aby masa miała bardziej zwartą konsystencję).Wykonanie
tortu:
Biszkopt przekroić na trzy części. Pierwszy blat nasączyć
rumem a na to wyłożyć połowę przygotowanej czekowiśni, przykryć masą
chałwową. Ułożyć drugi blat znowu nasączyć, posmarować czekowiśnią i wyłożyć masę. Całość przykryć ostatnim blatem i porządnie schłodzić w lodówce.