Wykonanie
1 kg
lina25 dag
masła250 ml
śmietany (30%)
mąkaoliwawarzywa (
pietruszka, duża
cebula,
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe)Sposób przygotowania:
Lina nie skrobiemy z łusek. Łuski
lina są bardzo delikatne i podczas smażenie się rozpuszczą, nadając potrawie bardzo miły i charakterystyczny smak.Potrawę zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ryb - patroszymy, dokładnie myjemy, odcinamy głowę i kroimy na dzwonka o grubości około 3,5 centymetra. Solimy i skrapiamy porządnie
sokiem z cytryny. Po tych czynnościach należy wstawić
rybę na około 3 godziny do lodówki.Na patelni rozgrzewamy znaczną ilość
masła, dodajemy odrobinę
oliwy i łyżeczkę mielonego
czarnego pieprzu. Podsmażamy, aż wydobędzie się intensywny aromat.
Rybę smażymy z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy
cebulkę pokrojoną w dość drobną kostkę i smażymy przez około minutę. Kiedy
ryba lekko się zbrązowi, zestawiamy patelnię z ognia i zalewamy potrawę dużą ilością
śmietany. Patelnię znowu stawiamy na ogniu, który zmniejszamy do minimum. Dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Rybę wykładamy na talerz, polewamy obficie sosem, i posypujemy dużą ilością drobno pokrojonej
natki pietruszki.