ßßß Cookit - przepis na Lin w śmietanie

Lin w śmietanie

Wykonanie

1 kg lina
25 dag masła
250 ml śmietany (30%)
mąka
oliwa
warzywa (pietruszka, duża cebula, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe)
Sposób przygotowania:
Lina nie skrobiemy z łusek. Łuski lina są bardzo delikatne i podczas smażenie się rozpuszczą, nadając potrawie bardzo miły i charakterystyczny smak.
Potrawę zaczynamy od dokładnego oczyszczenia ryb - patroszymy, dokładnie myjemy, odcinamy głowę i kroimy na dzwonka o grubości około 3,5 centymetra. Solimy i skrapiamy porządnie sokiem z cytryny. Po tych czynnościach należy wstawić rybę na około 3 godziny do lodówki.
Na patelni rozgrzewamy znaczną ilość masła, dodajemy odrobinę oliwy i łyżeczkę mielonego czarnego pieprzu. Podsmażamy, aż wydobędzie się intensywny aromat.
Rybę smażymy z każdej strony na średnim ogniu przez 3 minuty. Dodajemy cebulkę pokrojoną w dość drobną kostkę i smażymy przez około minutę. Kiedy ryba lekko się zbrązowi, zestawiamy patelnię z ognia i zalewamy potrawę dużą ilością śmietany. Patelnię znowu stawiamy na ogniu, który zmniejszamy do minimum. Dusimy na małym ogniu około 20 minut.
Rybę wykładamy na talerz, polewamy obficie sosem, i posypujemy dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki.
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2015/12/lin-w-smietanie.html