Wykonanie
Sowy smażone tak mi zasmakowały, że postanowiłam przygotować zupę z sów (kani). Wyszła przepyszna i bardzo delikatna. Kiti, moja siostra bliźniaczka nazwała ją ,,zupą sowią" :)
Potrzebne składniki:2 duże sowy
sól,
pieprz do smaku
cebulamasłowywar warzywno-
mięsnyzielona
pietruszkaśmietana 30 %
mąka3 ziarna
ziela angielskiego1
liść laurowySposób wykonania:
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy pokrojoną drobno
cebulę. Przesmażamy. Dodajemy umyte i pokrojone w dość duże paski sowy. Przesmażamy.Zagotowujemy
wywar, dodajemy przesmażone
grzyby z
cebulą. Dodajemy 3 ziarna
ziela angielskiego, 1
liść laurowy,
sól,
pieprz do smaku. Gotujemy na małym ogniu ok. 10 min. Robimy zaklepkę -
mąkę mieszamy z odrobiną
mleka. Zagotowujemy, dodajemy 3 łyżki
śmietany i pokrojoną zieloną
pietruszkę. Wyłączamy.Smacznego !Przypominam o 2-letniej Nikoli, która potrzebuje naszej pomocy, liczy się każdy grosik.