Wykonanie
            Pyszne ciasto 
cytrynowe koniecznie musi zagościć na naszych świątecznych stołach.Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównymSkładniki :Składniki masa cytrynowa:2 budynie 
cytrynowe ( mogą być 
śmietankowe lub 
waniliowe)1 
galaretka cytrynowa2 czubata łyżka 
cukrusok z 1 
cytryny0,5 l 
wody1 kostka 
masłaSkładniki 
bita śmietana:660 ml 
śmietanki 30%1 czubata łyżka 
żelatyny1 czubata łyżeczka 
cukru waniliowego2 łyżki 
cukru pudruSkładniki poncz:Sok z 1 
cytryny2 łyżki 
cukru trzcinowego300 ml 
wodySkładniki 
lukier:Sok z 1 
cytryny10 łyżek 
cukru pudruSkładniki pozostałe:25-30 
herbatników100 ml 
wódkiBiszkopt (jako pierwsze pieczemy 
biszkopt według przepisu: http://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.html)Przygotowanie:Przygotowanie 
biszkoptu: Zaczynamy przygotowywanie ciasta od zrobienia 
biszkoptu, który będzie bazą do cytrynowca. Przepis na 
biszkopt można znaleźć pod tym 
linkiemhttp://sprawdzoneprzepisykulinarnee.blogspot.com/p/biszkopt-do-ciasta-zarazem-jedno-z.htmlPrzygotowanie masy cytrynowej: Do garnka wlewamy 0,5 litra 
wody, następnie dosypujemy do niej 2 łyżki 
cukru. Do szklanki wsypujemy 2x 
budyń i dolewamy do połowy kubka 
wody (wod ę odlewy z g 
arnka, gdzie mamy 0,5 l), całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Garnek z 
wodą i 
cukrem kładziemy na palniku i delikatnie zagotowujemy. Gdy 
woda się już zagotowała wlewamy 
budyń rozrobiony z 
wodą. Mieszamy całość w garnku do uzyskania gęstej masy cały czas trzymając na palniku. Gdy wszystko zgęstnieje ściągamy z palnika i dodajemy 
galaretki oraz 
sok z cytryny wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Gorącą masę chłodzimy do momenty gdy w całej objętości będzie na prawdę zimna.Do zimnej masy dodajemy kostkę 
masła stopniowo po małym kawałku ( zbyt szybkie dodawanie spowoduje zważenie się masy) i miksujemy delikatnie po kolei dodając. (można dodawać do rozbitego mikserem 
masła masę wówczas będzie bardziej puszysta).Przygotowanie ponczu do nasączenia 
biszkopta: Do garnuszka wsypujemy 2 łyżki 
cukru trzcinowego (lub zwykłego). Wyciskamy sok z jednej 
cytryny dodajemy do garnuszka, również dolewamy wrzątku (ok szklanka). Całość dokładnie mieszamy ( można zagotować delikatnie na palniku aby 
cukier całkowicie rozpuścił się). Gdy poncz jest gotowy nasączmy nim 
biszkopt po całej jego powierzchni ( nasączamy rozsądnie aby nie zrobił się błotnisty, najlepiej nasączać chwile pr zed nakładaniem masy cytrynowej).Przygotowanie 
bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania 
bitej śmietany należy przygotować 
żelatynę. Do szklanki wsypujemy 1 czubatą łyżkę 
żelatyny, 2 łyżki letniej 
wody mieszamy wszystko, następnie czekamy aż stwardniej. Gdy 
żelatyna już stwardniała dodajmy wrzątku do 1/3 wysokości kubka, całość mieszamy do jednolitej konsystencji. Pozostawiamy do wystygnięcia od czasu do czasu mieszając (
żelatyna ma 
mieć konsystencje żelu).W czasie gdy 
żelatyna stygnie zabieramy się za ubijanie 
śmietany. Zimną 
śmietanę(z lodówki) wlewamy do miski dodajemy 1 łyżkę 
cukru wanilinowego oraz 2 łyżki 
cukru pudru miksujemy na sztywno. Do ubitej 
śmietany dodajemy 
żelatynę i miksujemy całość.Przygotowanie polewy: Do miseczki wlewamy sok z 1 
cytryny dodajemy 
cukier puder i miksujemy do jednolitej masy. Polewa lukrowa musi być gęsta jeżeli jest za rzadka dodajemy jeszcze 
cukru pudru i miksujemy.Składanie warstw: Na nasączonego 
biszkopta ponczem wylewamy masę 
cytrynową rozkładamy równomiernie po całym 
biszkopcie. Na masę 
cytrynową wylewamy 
bitą śmietanę, również rozcieramy dokładnie i równo. Kolejno na mały talerzyk wylewamy 
wódkę i maczamy w niej 
herbatniki (
herbatniki maczamy pojedynczo i natychmiast układamy na b itej 
śmietanie). Nasączone 
herbatniki rozkładamy na 
bitej śmietanie. 
Herbatniki polewamy polewą lukrową. Ciasto należy przechowywać w zimnym miejscu.