Wykonanie
Robienie domowych
chlebów uzależnia, chce się robić coraz to nowe z różnymi dodatkami. Swoją przygodę z domowym
pieczywem można zacząć od łatwiejszych
chlebów na drożdżach a z czasem zacząć piec trudniejsze na zakwasie.Przykładem łatwego
chleba może być
chleb z kwasem z
ogórków kiszonych. Ma bardzo przyjemny posmak
ogórków, nie za mocny, wręcz idealny. Chrupiącą skórkę a środek miękki i sprężysty.

Składniki:400 g
mąki pszennej250 ml kwasu z
ogórków kiszonych20 g świeżych
drożdży1 łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli20 ml
wody
Przygotowanie:
Drożdże połączyć z
wodą oraz z
cukrem. Odstawić do czasu aż zaczną pracować, zwykle około 10 minut. Do miski wlać kwas z
ogórków kiszonych oraz dodać
mąkę oraz
sól. Ważne aby to był kwas z
ogórków kiszonych a nie kwaszonych. Można zrezygnować z
soli jeżeli kwas jest mocno słony. Dodać
drożdże i dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto tak aby powstała jednolita masa. Przełożyć do formy, może to być keksówka lub inna. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę lub do czasu aż ciasto
potroi swoją objętość. Gdy
chleb jest już wyrośnięty warto go posmarować
oliwą,
olejem lub
woda aby nie wysechł w trakcie pieczenia.
Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 35 minut.Upieczony
chleb wyjąć z formy, odwrócić do góry nogami do ostygnięcia.WażneKiszenie to proces naturalny, przebiega pod wpływem czasu i kwasu
mlekowego, który wytwarza się z własnych
soków. A kwaszenie jest szybsze i nie jest to proces naturalny, odbywa się za pomocą kwasu
octowego.