ßßß
Składniki:400 g mąki pszennej250 ml kwasu z ogórków kiszonych20 g świeżych drożdży1 łyżeczka cukru1 płaska łyżeczka soli20 ml wody
Przygotowanie:Drożdże połączyć z wodą oraz z cukrem. Odstawić do czasu aż zaczną pracować, zwykle około 10 minut. Do miski wlać kwas z ogórków kiszonych oraz dodać mąkę oraz sól. Ważne aby to był kwas z ogórków kiszonych a nie kwaszonych. Można zrezygnować z soli jeżeli kwas jest mocno słony. Dodać drożdże i dobrze wymieszać. Wyrobić ciasto tak aby powstała jednolita masa. Przełożyć do formy, może to być keksówka lub inna. Pozostawić do wyrośnięcia na około godzinę lub do czasu aż ciasto potroi swoją objętość. Gdy chleb jest już wyrośnięty warto go posmarować oliwą, olejem lub woda aby nie wysechł w trakcie pieczenia. Chleb wstawiamy do nagrzanego piekarnika (200 stopni) na 35 minut.Upieczony chleb wyjąć z formy, odwrócić do góry nogami do ostygnięcia.WażneKiszenie to proces naturalny, przebiega pod wpływem czasu i kwasu mlekowego, który wytwarza się z własnych soków. A kwaszenie jest szybsze i nie jest to proces naturalny, odbywa się za pomocą kwasu octowego.