ßßß
SkładnikiCiasto:3/4 szklanki cukru trzcinowego75g masła1/2 szklanki śmietany 12%2 jajkaŁyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z laski wanilii1 i 1/2 szklanki mąki pszennejŁyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 szklanki suszonych wiśni3 łyżki kandyzowanego imbiru pokrojonego w kostkę100g orzeszków piniowychKruszonka:1/4 szklanki cukru trzcinowego3 łyżki zimnego masła2 łyżki kandyzowanego imbiru pokrojonego w kostkęŁyżka mąkiPrzygotowanieNastaw piekarnik na 175 stopni, formę do babki wysmaruj masłem i wysyp mąką.W dużej misce utrzyj (nie musisz zdawać się na średniowieczne metody, możesz użyć do tego miksera) cukier z masłem na gładką masę.Cały czas ucierając, dodaj śmietanę, jajka i wanilię i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.Stopniowo dodawaj mąkę, proszek do pieczenia, sól i mielony imbir. Ucieraj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Łyżką wmieszaj wiśnie, kandyzowany imbir i orzeszki.Przełóż masę do formy i wygładź.W drugiej misce wymieszaj cukier, zimne masło, imbir i mąkę na kruszonkę – po wstępnym zabełtaniu mikserem, najlepiej zrobić to palcami.Posyp kruszonką wierzch ciasta i piecz godzinę (ale zacznij sprawdzać już po 40 minutach, tyle zaleca oryginalny przepis) – do suchego patyczka.Mimo, że to foremka do babki – nie odwracaj ciasta do góry dnem (kruszonka!). Mi też początkowo wydawało się to zastanawiające, ale dzięki temu ciasto ma oryginalny kształt, a kruszonka jest naprawdę przepyszna.Smacznego!

Zobacz także:Keks czekoladowyChlebek bananowy z żurawiną i kokosemBabka marmurkowa