Wykonanie
W oczekiwaniu na kolejny sezon Gry o tron zabrałam się za jeden z przepisów z książki kucharskiej Uczta
lodu i ognia inspirowanej kultową powieścią G.R.R. Martina. Autorki C. Monroe-Cassel i S. Lehrer zazwyczaj proponują przepis oryginalny i jego współczesny odpowiednik. Przepis na ciasto zimowe jest współczesną wersją zimowych
ciasteczek zza Wąskiego Morza. Dla tych, którzy nie są fanami sagi – ciasto jest pyszne, bardzo
imbirowe, przypomina świąteczny keks. Jak zapewniają autorki idealne do spałaszowania przy ognisku w
rześki zimowy dzień.

SkładnikiCiasto:3/4 szklanki
cukru trzcinowego75g
masła1/2 szklanki
śmietany 12%2
jajkaŁyżeczka pasty waniliowej lub ziarenka z
laski wanilii1 i 1/2 szklanki
mąki pszennejŁyżeczka
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
soli1/2 łyżeczki mielonego
imbiru1/2 szklanki suszonych
wiśni3 łyżki kandyzowanego
imbiru pokrojonego w kostkę100g
orzeszków piniowychKruszonka:1/4 szklanki
cukru trzcinowego3 łyżki zimnego
masła2 łyżki kandyzowanego
imbiru pokrojonego w kostkęŁyżka
mąkiPrzygotowanieNastaw piekarnik na 175 stopni, formę do babki wysmaruj
masłem i wysyp
mąką.W dużej misce utrzyj (nie musisz zdawać się na średniowieczne metody, możesz użyć do tego miksera)
cukier z
masłem na gładką masę.Cały czas ucierając, dodaj
śmietanę,
jajka i
wanilię i miksuj, aż składniki dobrze się połączą.Stopniowo dodawaj
mąkę,
proszek do pieczenia,
sól i mielony
imbir. Ucieraj, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Łyżką wmieszaj
wiśnie, kandyzowany
imbir i orzeszki.Przełóż masę do formy i wygładź.W drugiej misce wymieszaj
cukier, zimne
masło,
imbir i
mąkę na kruszonkę – po wstępnym zabełtaniu mikserem, najlepiej zrobić to palcami.Posyp kruszonką wierzch ciasta i piecz godzinę (ale zacznij sprawdzać już po 40 minutach, tyle zaleca oryginalny przepis) – do suchego patyczka.Mimo, że to foremka do babki – nie odwracaj ciasta do góry dnem (kruszonka!). Mi też początkowo wydawało się to zastanawiające, ale dzięki temu ciasto ma oryginalny kształt, a kruszonka jest naprawdę przepyszna.Smacznego!



Zobacz także:Keks
czekoladowyChlebek
bananowy z
żurawiną i
kokosemBabka marmurkowa