Wykonanie

To zaległa
sałatka, jeszcze z jesieni a przypomniałam sobie o niej widząc w sklepie
bakłażany i
dynie. Na pomysł jej zrobienia wpadłam podczas jakiejś dyskusji w komentarzach na Najsmaczniejszym, kiedy ktoś polecał pieczone
buraczki z
cynamonem. Miałam resztę pieczonych warzyw z obiadu, wykombinowałam więc
sałatkę z dodatkiem
cynamonu,
pieprzu ziołowego i
octu balsamicznego.
Oliwy już nie dodawałam, bo warzywa były pieczone z jej dodatkiem. Posypałam ją grubo zmielonymi ziarnami i
orzechami . Spokojnie można ją zrobić i teraz, bo wszystkie warzywa są dostępne – widać zapasy dyni z ubiegłego roku były sporeWarzywa pieczone z
oliwą i
ziołami :
buraczki,
marchew,
dynia łososiowa
bakłażan,
żółta papryka1/2 łyżeczki
cynamonuspora szczypta
pieprzu ziołowegołyżka
octu balsamicznegopo łyżce pestek dyni i
słonecznika, kilka
orzechów laskowychNie ma wielkiej filozofii w przygotowaniu : warzywa wymieszałam z
cynamonem,
ziołowym pieprzem i
octem balsamicznym, posypałam lekko zmielonymi w blenderze pestkami i
orzechami. Zostawiłam na kilkanaście minut, by smaki się „przegryzły”.
Sałatka okazała się niezwykle pyszna,
cynamon pasował i do
buraczków i dyni jak i reszty warzyw,
ocet balsamiczny dodał swojego smaku a pestki chrupkości. Polecam i na ciepło, i na zimno.Smacznego !