ßßß
To zaległa sałatka, jeszcze z jesieni a przypomniałam sobie o niej widząc w sklepie bakłażany i dynie. Na pomysł jej zrobienia wpadłam podczas jakiejś dyskusji w komentarzach na Najsmaczniejszym, kiedy ktoś polecał pieczone buraczki z cynamonem. Miałam resztę pieczonych warzyw z obiadu, wykombinowałam więc sałatkę z dodatkiem cynamonu, pieprzu ziołowego i octu balsamicznego. Oliwy już nie dodawałam, bo warzywa były pieczone z jej dodatkiem. Posypałam ją grubo zmielonymi ziarnami i orzechami . Spokojnie można ją zrobić i teraz, bo wszystkie warzywa są dostępne – widać zapasy dyni z ubiegłego roku były sporeWarzywa pieczone z oliwą i ziołami :buraczki, marchew, dynia łososiowabakłażan, żółta papryka1/2 łyżeczki cynamonuspora szczypta pieprzu ziołowegołyżka octu balsamicznegopo łyżce pestek dyni i słonecznika, kilka orzechów laskowychNie ma wielkiej filozofii w przygotowaniu : warzywa wymieszałam z cynamonem, ziołowym pieprzem i octem balsamicznym, posypałam lekko zmielonymi w blenderze pestkami i orzechami. Zostawiłam na kilkanaście minut, by smaki się „przegryzły”.Sałatka okazała się niezwykle pyszna, cynamon pasował i do buraczków i dyni jak i reszty warzyw, ocet balsamiczny dodał swojego smaku a pestki chrupkości. Polecam i na ciepło, i na zimno.Smacznego !