Wykonanie
Wspaniały i błyskawiczny obiad!Soczyste
steki z polędwiczek wieprzowych podane na „łożu” z duszonej
cykorii, a do tego kremowy sos
serowy :)Gorąco polecam!Składniki:2
polędwiczki wieprzowe
sól i
pieprz3 łyżki
oliwy z oliwekduszona
cykoria:2
cykorie1 ząbek
czosnku2 łyżki
oliwysos
serowy:2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku50 g
sera pleśniowego (u mnie gorgonzola)2-3 łyżki
twarożku śmietankowego2-4 łyżki
mlekaWykonanie:
Polędwiczki pokroić na plastry o grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć
solą i
pieprzem i posmarować cienko
oliwą.Smażyć na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce (np. do piekarnika rozgrzanego do 60 stopni).
Cykorie przekroić na ćwiartki i wykroić głąb (główne źródło goryczy). Na patelni rozgrzać 2 łyżki
oliwy. Dodać
czosnek i
cykorie i smażyć mieszając aż liście zwiędną i zrobią się lekko przezroczyste. Oprószyć
solą i
pieprzem. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce.Przygotować sos
serowy. W małym rondelku rozgrzać 2 łyżki
oliwy, dodać przeciśnięty
czosnek, pokrojony w kostkę
ser pleśniowy,
twarożek i 2 łyżki
mleka. Podgrzewać aż
sery się połączą i utworzą kremowy sos. Jeśli
sos jest zbyt gęsty dodać 1-2 łyżki
mleka.Na półmisku rozłożyć warstwę uduszonej
cykorii, a na niej (obok) usmażone
steki z polędwiczek. Osobno podać gorący sos
serowy. (Można także od razu polać
polędwiczki sosem.)Uwaga:)Najszybciej i najsmaczniej jest przygotowywać wszystkie trzy składniki obiadu jednocześnie. Wymaga to może trochę bardziej podzielnej uwagi, ale za to spędzamy mniej czasu w kuchni (max 20 minut!) i nie trzeba się martwić o to, że coś nam wystygnie przed podaniem.W związku z tym przygotowujemy sobie „front robót”: kroimy
polędwiczki i przyprawiamy, kroimy
cykorie i
ser pleśniowy, przygotowujemy sobie
sól,
pieprz,
czosnek,
mleko,
twarożek,
oliwę oraz 2 patelnie, rondelek i półmisek…Na patelni nr 1 smażymy
steki, na patelni nr 2
cykorię, a w rondelku robimy sos ;)Smacznego:)