ßßß
Pieczony bakłażan, do tego lekko kwaskowy pomidor, rozpływająca się mozzarella, a wszystko to posypane cudownie pachnącą bazylią to naprawdę bardzo udany „kwartet”.Zapiekanka ogrodnika to danie bardzo proste, szybkie, efektowne i SMACZNE. Możemy je podawać jako „samodzielny” posiłek lub jako dodatek do dań mięsnych albo rybnych.Przepis pochodzi z wydawanego kiedyś w Polsce miesięcznika pt. „Smaki i Aromaty”.Uwaga:)Jeśli ktoś nie darzy zbyt dużą miłością bakłażanów, do zapiekanki ogrodnika można wykorzystać bardziej „neutralną” cukinię. Bazylię także możemy zastąpić innymi ziołami – na zdjęciach jest właśnie wersja z tymiankiem i natką. ;)Składniki:1 bakłażan2 pomidory2 kulki sera mozzarella2-3 łyżki posikanych liści bazyliioliwa z oliweksól i pieprzWykonanie:Bakłażana pokroić na okrągłe plastry grubości około 1/2 cm. Każdy posolić z obu stron i odłożyć na sitko, aby puścił sok. Po około pół godzinie plastry opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem.Pomidory i kulki sera pokroić na plastry.Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Układać w nim na zmianę plastry bakłażana, pomidora i mozzarelli tak aby na siebie zachodziły „jak dachówki”. Posypać solą, pieprzem i bazylią oraz polać oliwą z oliwek.Wstawić do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika. Piec około 25-30 minut.Zapiekankę podawać na gorąco.Smacznego:)
Wielbicielom bakłażana polecam smakowite roladki
oraz pieczone warzywa, także jako dodatek do dań mięsnych lub rybnych