Wykonanie

To była prawdziwa letnia uczta! „Mlaskaniom i oblizywaniom” nie było końca!Grecka kuchnia kojarzyła mi się do tej
pory głównie z grecką
sałatką i suvlakami… a tu takie ODKRYCIE!Przepis wypatrzyłam na blogu ChilliBite . Dzięki:)Uwaga:)Autorka przepisu pisze, że Saganaki tradycyjnie podaje się w indywidualnych patelenkach, ale można użyć ceramicznych płaskich naczyń, osobne dla każdego uczestnika biesiady. (Ja przygotowałam wersję 2-osobową:)Składniki:
oliwa z oliwek2
cebule posiekane w kostkę4-5 ząbków
czosnkuduże
krewetki, oczyszczone i obrane, ale z ogonkami – ok 7 szt na osobę (u mnie były mrożone i bez ogonków)1 puszka dobrych włoskich
pomidorów bez skórki100ml
białego winapieprzświeże lub
suszone oreganodobra grecka
fetaWykonanie:Na
oliwie z oliwek podsmażyć na szklisto
cebule i
czosnek. Dodać
krewetki (rozmrożone, opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem) i smażyć chwilę aby przeszły aromatem.
Krewetki zdjąć z patelni i odłożyć.Do
oliwy z
cebulą i
czosnkiem dodać
pomidory i
oregano. Dusić ok 5 minut. Dodać
wino i dusić kolejne 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić
pieprzem i
solą (Uwaga: solić minimalnie, ponieważ
feta, którą
potem dodamy jest na ogół bardzo słona!).Do każdego naczynia nałożyć taką ilość sosu, aby przykrył dokładnie dno. Na wierzch wyłożyć
krewetki i pokruszony
ser feta. Posypać
oregano i pokropić
oliwą z oliwek.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 10 minut – do chwili, gdy
feta się nieco rozpuści i zrumieni.Podawać gorące.Uwaga: W Grecji danie to podaje się ze świeżym
pieczywem, ja zamiast tego polecam mieszaną
sałatkę ;)Smacznego:)

Wykorzystując to, że mamy już rozgrzany piekarnik, przygotujmy na deser
owoce zapiekane pod
bezową pianką