ßßß
To była prawdziwa letnia uczta! „Mlaskaniom i oblizywaniom” nie było końca!Grecka kuchnia kojarzyła mi się do tej pory głównie z grecką sałatką i suvlakami… a tu takie ODKRYCIE!Przepis wypatrzyłam na blogu ChilliBite . Dzięki:)Uwaga:)Autorka przepisu pisze, że Saganaki tradycyjnie podaje się w indywidualnych patelenkach, ale można użyć ceramicznych płaskich naczyń, osobne dla każdego uczestnika biesiady. (Ja przygotowałam wersję 2-osobową:)Składniki:oliwa z oliwek2 cebule posiekane w kostkę4-5 ząbków czosnkuduże krewetki, oczyszczone i obrane, ale z ogonkami – ok 7 szt na osobę (u mnie były mrożone i bez ogonków)1 puszka dobrych włoskich pomidorów bez skórki100ml białego winapieprzświeże lub suszone oreganodobra grecka fetaWykonanie:Na oliwie z oliwek podsmażyć na szklisto cebule i czosnek. Dodać krewetki (rozmrożone, opłukane i osuszone papierowym ręcznikiem) i smażyć chwilę aby przeszły aromatem. Krewetki zdjąć z patelni i odłożyć.Do oliwy z cebulą i czosnkiem dodać pomidory i oregano. Dusić ok 5 minut. Dodać wino i dusić kolejne 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Doprawić pieprzem i solą (Uwaga: solić minimalnie, ponieważ feta, którą potem dodamy jest na ogół bardzo słona!).Do każdego naczynia nałożyć taką ilość sosu, aby przykrył dokładnie dno. Na wierzch wyłożyć krewetki i pokruszony ser feta. Posypać oregano i pokropić oliwą z oliwek.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok 10 minut – do chwili, gdy feta się nieco rozpuści i zrumieni.Podawać gorące.Uwaga: W Grecji danie to podaje się ze świeżym pieczywem, ja zamiast tego polecam mieszaną sałatkę ;)Smacznego:)
Wykorzystując to, że mamy już rozgrzany piekarnik, przygotujmy na deser owoce zapiekane pod bezową pianką