Wykonanie
Dzisiaj przedstawiam Wam realizację kolejnego przepisu z książki S candinavian baking. Loving baking at
home.
Trine Hahnemann. Tym razem słodki wypiek.
Trine często serwuje to ciasto w lokalach, jakie prowadzi w Danii głównie z uwagi na niekończącą się
modę na orkisz. Wiele osób, jak pisze, mylnie myśli, że orkisz jest zbożem bezglutenowym. Nie jest bezglutenowy, ale bardzo zdrowy i smaczny. Świetnie komponuje się z
pomarańczą.

Składniki na dużą okrągłą formę:300 g miękkiego
masła + łyżka do posmarowania formy250 g
cukru pudru (nieco mniej niż oryginalnie w przepisie i to była dobra decyzja)drobno starta skórka z 1
pomarańczygrubo starta skórka z 1
pomarańczy do posypania ciasta na wierzchu4
jajka100 g
mąki pszennej150 g pełnoziarnistej
mąki orkiszowej2 łyżeczki
proszku do pieczenia200 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy100 ml
śmietany kremówki (30%)1. Nastawić piekarnik na 180 ºC. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować całość warstwą
masła.2. Ubić
masło z 200 g
cukru pudru oraz
skórką pomarańczową (tą drobno startą). Ciągle miksując dodawać stopniowo po jednym
jajku. Ubić do uzyskania puszystej konsystencji.3. Zmienić końcówki w mikserze na te do wyrabiania ciasta. Wymieszać oba rodzaje
mąki z
proszkiem do pieczenia i powoli ciągle miksując dodawać do ciasta. Następnie dodać 150 ml
soku pomarańczowego oraz
śmietankę. Miksować do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji.4. Przelać ciasto do formy. Równomiernie rozprowadzić łyżką.5. Wstawić na środkową półkę piekarnika (tryba grzania góra-dół) na ok. 50 minut.6. Pod koniec czasu pieczenia ciasta, przygotować
syrop pomarańczowy. W małym rondelku zagotować pozostałe 50 ml
soku pomarańczowego. Dosypać 50 g
cukru i gotować na wolnym ogniu mieszając do zagęszczenia.7. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika. Nie wyjmować z formy. Nakłuć szpikulcem dość równomiernie na całej powierzchni. Polać
syropem pomarańczowym, tak aby pokrył całe ciasto. Zostawić na 10 minut, aby ciasto wchłonęło sos.8. Podawać na ciepło lub zimno z dekoracją z grubo tartej
skórki pomarańczowej na wierzchu.